Paşii pe care trebuie să îi urmeze românii cu simptome de Covid. Ministerul Sănătăţii a stabilit procedura

Andra Daoud 24.01.2022, 16:07
Paşii pe care trebuie să îi urmeze românii cu simptome de Covid. Ministerul Sănătăţii a stabilit procedura

Ministerul Sănătății a stabilit pașii pe care trebuie să îi urmeze românii care au simptome de Covid. Ce trebuie să facă oamenii care au simptome specifice infecției cu virusul Covid-19, cum procedează cei care nu au posibilitatea să își facă un test PCR pe cont propriu și ce se întâmplă cu românii care fac testul și obțin un rezultat pozitiv.

Pașii pe care trebuie să îi urmeze românii cu simptome de Covid

Potrivit clarificărilor făcute de Ministerul Sănătății, românii care au simptome care ar putea indica faptul că s-au infectat cu virusul Covid-19, cu indicație de test RT-PCR, pot solicita testarea gratuită de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, la numărul de telefon 021-9462. De asemenea, solicitarea se poate face și online, pe platforma https://dspb.ro/formular-programare-test-covid-19/.

Persoanele care nu se pot deplasa la un centru de testare trebuie să menționeze acest lucru fie în formularul online, fie operatorului de la call center cu care vorbesc, pentru a fi trecute pe lista de așteptare pentru testarea la domiciliu.

Pentru cei care au posibilitatea de a se deplasa la un centru de recoltare, fără a folosi mijloacele de transport în comun, DSP va informa solicitanții cu privire la posibilitatea de a se testa într-un punct de recoltare organizat într-o unitate sanitară. De asemenea, operatorul îi va prezenta solicitantului centrele de testare cele mai apropiate. DSP va emite un număr de înregistrare, pe care îl va comunica prin sms sau e-mail.

Paşii pe care trebuie să îi urmeze românii cu simptome de Covid. Ministerul Sănătăţii a stabilit procedura
A fost stabilită procedura pentru testarea la domiciliu

Ce se întâmplă în cazul în care rezultatul este pozitiv

Românii care merg în centrele de recoltare trebuie să prezinte dovada înregistrării de testare la DSP București. Fără dovadă, nu se poate recolta proba pentru efectuarea testului PCR, anunță autoritățile. După recoltare, persoana trebuie să aștepte la domiciliu rezultatul testului, pe care îl va primi prin e-mail sau sms. În cazul în care rezultatul este pozitiv, pacientul trebuie să contacteze medicul de familie, care îi va indica ce tratament să urmeze.

În ultimele 24 de ore, pe teritoriul României s-au înregistrat 12.082 de cazuri noi de persoane infectate cu virusul SARS-CoV2. Numărul de decese raportat luni, 24 ianuarie, a fost de 41, dintre care unu anterior. Dintre cei decedați, 38 de pacienți erau nevaccinați și 3 vaccinați. Cei din urmă prezentau comorbidități și făceau parte din categoria de vârstă 60-80 de ani.

Numărul pacienților internați pe secții în ultimele 24 de ore este de 6.370, în timp ce la ATI au fost internate 629 de persoane, cu 30 mai mult decât în ziua precedentă.

Urmăriți Impact.ro și pe