Paşaportul de vaccinare, considerat sau nu discriminatoriu? Ce spune preşedintele CNCD

Cristian Cojocaru 16.01.2021, 15:32
Paşaportul de vaccinare, considerat sau nu discriminatoriu? Ce spune preşedintele CNCD

Mai mulți oficiali internaționali se declară pro pentru paşaportul de vaccinare. Populația și nu numai, consideră că acest tip de document este discriminatoriu prin prisma faptului că cei vaccinați for beneficia de mai multe facilități comparativ cu cei care au refuzat acest tip de vaccinare.

Paşaportul de vaccinare este considerat discriminatoriu

Vaccinul împotriva Covid-19 poate deveni un pașaport de acces indiferent că vorbim despre călătorii, spectacole sau chiar restaurante. Acest lucru trezește semne de întrebare oamenilor, care consideră că este o formă de discriminare. Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen este în favoarea unui acest tip de pașaport de vaccinare care ar asigura libera circulație la nivelul UE.

Deși în mod oficial acest vaccin nu este unul obligatoriu, cei care se vor vaccina vor avea parte de mult mai multe privilegii comparativ cu cei care au dreptul de a refuza imunizarea împotriva coronavirusului. Președintele Consiliului Național pentru Combatarea Discriminării, Csaba Asztalos a explicat în cadrul știrilor ProTV dacă aceste măsuri de restricții impuse celor care vor alege să nu se vaccineze, reprezintă un act de discriminare sau nu.

”Impunerea condiției în sine nu înseamnă discriminare. Și până la pandemie, potrivit Directivei privind Libera Circulație în Uniunea Europeană, sănătatea publică este un motiv de restricționare într-un stat membru. Statul membru decide restricționarea dacă consideră că trebuie să protejeze sănătatea publică, dar asigurând anumite decizii, adică să fie transparent în decizie, să fie proporțională decizia și să nu fie discriminatorie, adică să o aplice în mod unitar tuturor.” a declarat Csaba Asztalos.

Vaccinul împotriva Covid-19 poate deveni un pașaport de acces indiferent că vorbim despre călătorii, spectacole sau chiar restaurante
Vaccinul împotriva Covid-19 poate deveni un pașaport de acces indiferent că vorbim despre călătorii, spectacole sau chiar restaurante

Momentan este greu de spus cum va evolua această cerință

Președintele CNCD  a mai menționat că și anterior acestei idei, o călătorie se putea face în baza unui test cu rezultat negativ, iar unii dintre turiști trebuiau să stea în carantină, în continuare fiind valabilă această măsură. Tot acesta adaugă că acest pașaport de vaccinare ar putea fi un card unic la nivelul Uniunii Europene sau o adeverință. Din punct de vedere juridic, există posibilitatea ca un astfel de document să fie impus fără ca măsura să fie una discriminatorie.

Unele persoane își fac probleme din cauza faptului că un astfel de card sau pașaport le-ar putea îngreuna găsirea unui loc de muncă sau chiar i-ar putea aduce în imposibilitatea de a se mai angaja.

”Este greu de spus cum va evolua această cerință, dar noi când ne prezentăm la locul de muncă și în acest moment noi trebuie să prezentăm o adeverință de sănătate, deci și la locul de muncă trebuie să asigurăm sănătatea și integritatea oamenilor, deci cel care are o boală contagioasă nu poate să lucreze, deci acest lucru era valabil și până să apară COVID-19, desigur această afecțiune prezintă anumite efecte specifice având în vedere contagiunea. Dar cred că în acest moment mai mult trebuie să ne concentrăm asupra informării populație cu privire la importanța vaccinării, faptul că este un lucru sigur, să repetăm, să nu stigmatizăm pe cei care au o reținere și nu doresc să se vaccineze în acest moment ci să ne străduim să îi convingem, aducând argumentele obiective, potrivite și să evoluăm în acest proces”, a mai adăugat acesta în cadrul știrilor ProTV.

Urmăriți Impact.ro și pe