Pârtii deschise în minivacanța de 1 Decembrie 2023. Angajații din România se vor bucura de 4 zile libere

Emanuela Pană 23.11.2023, 16:47
Pârtii deschise în minivacanța de 1 Decembrie 2023. Angajații din România se vor bucura de 4 zile libere

Ninsorile au continuat să apară la munte, iar minivacanța de 1 Decembrie ne-ar putea prinde pe schiuri. Administratorii pârtiilor au început să pornească tunurile de zăpadă, iar românii sunt curioși să afle dacă vor fi pârtii deschise în minivacanța de 1 Decembrie. Răspunsul este afirmativ, iar meteorologii vin, deopotrivă, cu vești bune. Află mai multe, în continuare.  

Minivacanță de patru zile de 1 Decembrie 2023 

Într-o lume atât de mare, cu siguranță ninge undeva! Numărul românilor care aleg să călătorească în perioada rece a anului este redus în comparație cu fluxul de turiști din sezonul cald. Dacă și tu te numeri printre cei care preferă să petreacă vacanța de iarnă în țară, la munte, ai nimerit unde trebuie, întrucât îți vom spune, în cele ce urmează, unde poți schia anul acesta.  

Trecerea de la finalul lunii noiembrie la începutul lunii decembrie reprezintă un moment de bucurie pentru aproape toți românii. Pe 30 noiembrie este sărbătorit Sfântul Andrei, iar pe 1 Decembrie se celebrează Ziua Națională a României. Mulți dintre români se bucură de o minivacanță de patru zile în această perioadă specială. 

Citește și: Pârtii negre în România. Doar schiorii cu experiență au voie pe aceste trasee periculoase

Pârtii deschise în minivacanța de 1 Decembrie 

În decembrie anul trecut, pârtiile de pe Valea Prahovei erau mai mult acoperite de noroi. În minivacanța de Ziua Națională, schiatul nu a fost o opțiune din cauza vremii extrem de calde.  

Situația s-a schimbat radical în acest an. La Azuga, de exemplu, a nins abundent în ultimele zile, iar pe pământ s-a format un strat subțire de zăpadă, completat apoi cu zăpadă artificială produsă de cele 11 tunuri și patru lăncii. 

„Răcirea bruscă a vremii le dă speranțe administratorilor de pârtii care încearcă să recupereze o parte din pierderile de anul trecut. În stațiunile de munte a nins abundent, iar odată cu temperaturile scăzute au fost pornite și tunurile care produc zăpadă artificială. La Păltiniș, Poiana Brașov sau pe Valea Prahovei, pregătirile sunt în toi, iar turiștii sunt așteptați la schi în minivacanța de 1 decembrie”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul știrilor Kanal D.

Administratorii pârtiei de la Azuga au făcut anunțul 

Azuga face deja apel către iubitorii de schi pentru minivacanța de Ziua Națională. În cazul în care vremea rămâne rece, turiștii vor putea să schieze pe două pârtii începând de la finalul săptămânii viitoare. 

”Ultimele zile, în special nopţile, ne-au dat curajul să punem zăpadă artificială, pregătind pentru minivacanţa de 1 decembrie pârtia de începători deservită de bandă şi partea de jos a pârtiei Sorica”, a transmis Emanuel Grigorcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Azuga.

Vezi și: Trei pârtii noi, inaugurate pe Valea Prahovei. Cât va costa un skipass după deschiderea noilor zone destinate schiorilor avansați?

Se va schia la Predeal de Ziua Națională? 

Anul trecut, nici în Predeal nu s-a putut schia în minivacanța de Ziua Națională. Cu toate acestea, acum, autoritățile au profitat de vremea rece și au început pregătirile pentru amenajarea pârtiilor din stațiune. 

Partii deschide in minivacanta de 1 Decembrie
Partii deschide in minivacanta de 1 Decembrie

”Beneficiem deja de un strat de zăpadă de 7-8 centimetri, dacă temperaturile vor permite, pe întreaga suprafață a pârtiei vom veni cu un plus de zăpadă artificială, întrucât anul acesta, pentru prima dată, avem 16 tunuri funcționale”, a declarat Marius Mateescu, viceprimarul Predealului.

Iubitorii sporturilor de iarnă sunt invitați să ajungă și la Mădăraş, în județul Harghita. Aici, pârtia este deja deschisă, cu un strat de zăpadă ce depășește 25 de centimetri. De asemenea, la Brașov, tunurile care produc zăpadă artificială au fost pornite pe trei pârtii din stațiune la finalul săptămânii trecute. 

De Ziua Națională, pe 1 Decembrie, se va deschide și pârtia Transalpina conform anunțului făcut de reprezentanții Domeniului Schiabil Transalpina Voineasa, care au menționat că prețurile vor rămâne la nivelul anului 2022. 

În România, există 218 pârtii de schi omologate, însumând un total de 189 de kilometri. Pentru a funcționa în condiții optime, administratorii domeniilor schiabile trebuie să se asigure că dispun de garduri de protecție, instalații de teleschi și telescaun, protecții pentru stâlpi, tunuri de zăpadă și punct de prim ajutor.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...