Parlamentul României şi cel al Republicii Moldova, şedinţă la Chişinău. George Simion, oprit la graniță. Maia Sandu: „Contăm pe ajutorul vostru”

Ana Anitoiu 18.06.2022, 16:45
Parlamentul României şi cel al Republicii Moldova, şedinţă la Chişinău. George Simion, oprit la graniță. Maia Sandu: „Contăm pe ajutorul vostru”

O ședință comună a Parlamentului României și a celui al Republicii Moldova va avea loc, sâmbătă, la Chişinău, la o zi după ce Comisia Europeană a recomandat ca această țară să primească statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Maia Sandu, discurs în ședința comună a parlamentelor

Update sâmbătă, 18 iunie 2022, ora 18:30. Președinții Senatului și Camerei Deputaților, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, s-au prins într-o horă mare cu parlamentarii din România și Republica Moldova, după ce au semnat declarația comună a celor două Legislative, în care se reiterează „sprijinul necondiţionat” pentru țara vecină.

Update sâmbătă, 18 iunie 2022, ora 12:54. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în ședința comună a parlamentelor. Ea a declarat, printre altele, că în acest moment, aderarea la Uniunea Europeană nu este doar un vis frumos pentru moldoveni, ci și șansa lor de a trăi în continuare într-o țară democratică.

„Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de sprijinul dvs. avem nevoie de susţinerea dvs pentru a păstra pacea în Republica Moldova şi a oferi siguranţă cetăţenilor noştri pentru a face faţă provocărilor fără precedent declanşate de războiul din Ucraina, pentru a continua eforturile noastre de transformare a ţării, pentru a rămâne parte a lumii libere, pentru a realiza proiectul generaţiei noastre, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Aderarea la UE nu este doar un vis frumos pentru noi, este şansa noastră de a rămâne o ţară democratică. Este şansa noastră de a rezista într-un context geo-politic tot mai complicat, este cea mai sigură cale spre stabilitate şi dezvoltare”, a spus Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a adăugat că țara ei va conta pe sprijinul şi ajutorul României, relaţiile dintre cele două state fiind „la cel mai intens nivel din ultimii 30 de ani”. Ea a precizat că se bazează pe sprijinul politicienilor români în sensul susţinerii în forurile europene a aderării țării sale la Uniunea Europeană.

Parlamentul Romaniei si cel al Republicii Moldova, sedinta comuna la Chisinau
Marcel Ciolacu si Florin Citu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ce a spus Marcel Ciolacu

La rândul lor, au luat cuvântul președinții Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu. Liderul PSD a spus că cele două țări trebuie să muncească împreună ca să le asigure un trai mai bun cetățenilor lor.

„Astăzi, trebuie să facem un nou pas şi să muncim împreună, pentru a asigura un trai mai bun cetăţenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relaţiilor noastre bilaterale şi obţinerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv. (…)

Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună, iar cei care caută să ne separe cu siguranţă nu vor binele cetăţenilor noştri. Această construcţie comună începe chiar de aici, de la Chişinău”, a spus Marcel Ciolacu, adăugând că România doreşte aderarea Republicii Moldova la UE.

Ce a declarat Florin Cîțu

Președintele Senatului, Florin Cîțu, a spus la rândul lui că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Fostul prim-ministru a precizat că România este şi va rămâne cel mai consecvent partener al acestei țări.

„În şedinţa comună de astăzi reafirmăm legătura specială dintre ţările noastre. (…) Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană”, a spus Florin Cîţu la Chișinău, în discursul său din ședința comună a parlamentelor României și Republicii Moldova.

George Simion n-a fost primit în Republica Moldova

Update sâmbătă, 18 iunie 2022, ora 11:17. Președintele AUR, George Simion, n-a fost primit în Republica Moldova, vineri, aproape de miezul nopţii, când a încercat să treacă granița pentru a participa la ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova şi României, organizată sâmbătă.

George Simion făcea parte din delegaţia română de parlamentari. El a spus că a fost invitat de Parlamentul de la Chişinău și că urma să ţină un discurs. Însă, polițiștii de frontieră nu l-au lăsat să treacă, amintindu-i că interdicția lui de a intra în această țară expiră de abia în octombrie 2023.

„O bătaie de joc la adresa României. La Chişinău în continuare ne conduc antiromâni. În continuare eu păţesc această ruşine”, a declarat George Simion, care a adăugat că puterea din Republica Moldova „se teme de unire ca dracul de tămâie”.

George Simion a mai încercat să intre în Republica Moldova și anul trecut, folosindu-se de pașaportul diplomatic de parlamentar, dar tot fără succes. Înainte de a decola de această dată, liderul AUR a spus că interdicția s-a rezolvat și că singura sa „crimă” a fost să vorbească public despre unire, fără să încalce vreo lege.

Știrea inițială:

Cine va participa la ședința comună

La această ședință comuni, Parlamentul României va fi reprezentat de preşedintele Senatului, Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi de senatori şi deputaţi. La finalul acesteia, va fi adoptată o Declaraţie comună a celor două parlamente, conform unui comunicat al Senatului.

De asemenea, după adoptarea declaraţiei comune, președinții Parlamentelor României şi Republicii Moldova, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, respectiv Igor Grosu, vor susţine o conferinţă de presă.

În plus, în cadrul vizitei delegației României la Chișinău va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori de către preşedintele Senatului şi cel al Camerei Deputaţilor la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Comisia Europeană, recomandare pentru Republica Moldova

Comisia Europeană a recomandat, vineri, ca Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Executivul UE a transmis că această țară are o bază solidă pentru a garanta stabilitatea instituţiilor sale, democraţia, statul de drept, drepturile omului.

În plus, potrivit Comisiei Europene, în Republica Moldova au fost făcute progrese pentru a asigura un bun climat de afaceri. Totuși, în această țară rămân de întreprins reforme economice esenţiale.

„Cu condiţia ca liderii ţării să menţină cursul în ceea ce priveşte reformele economice şi lupta împotriva corupţiei, credem că ţara are potenţialul de a se ridica la înălţimea cerinţelor unei candidaturi”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Avizul va fi discutat la summitul UE ce va avea loc pe 23-24 iunie. Liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat decizia Comisiei Europene și a declarat că aceasta este speranța de care au nevoie cetățenii țării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...