EXCLUSIV

Părinții cu copii mici pot cere program flexibil de la angajator. Ce prevede directiva europeană? România a făcut deja primii pași

Gabriela del Pupo 03.08.2022, 13:25
Părinții cu copii mici pot cere program flexibil de la angajator. Ce prevede directiva europeană? România a făcut deja primii pași

La nivelul Uniunii Europene se încearcă dozarea cerințelor angajatorilor pentru ca familiile cu copii mici să poată avea suficient timp de a se ocupa de urgențele în familie. Directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată urmăreşte să sporească participarea femeilor pe piaţa forţei de muncă şi utilizarea concediilor din motive familiale şi a formulelor flexibile de lucru. În România, unde din păcate directivele europene se aplică mai târziu decât în alte state, legea a trecut deja pe la Ministerul Muncii și pe la Ministerul Familiei și Egalității de Șanse și este în acest moment la Camera Deputaților.

Ambii părinți vor beneficia de această directivă după ce va fi transpusă în lege

Impact.ro a stat de vorbă cu reprezentanții Ministerului Familiei și Egalității de Șanse pentru a vedea în cât timp vor putea părinții cu copii mici să ceară angajatorilor un program flexibil de lucru sau concedii pentru nevoi legate de creșterea copilului. Dacă în ceea ce privește alte directive țara noastră a avut întârzieri chiar și de ani de zile, de data aceasta a fost dată deja Ordonața de Urgență și trebuie doar acordul Parlamentului pentru ca noile facilități să intre în vigoare.

” În ceea ce privește transpunerea acestei directive în legislația țărilor membre, Ministerul Familiei și al Egalității de Șanse și-a îndeplinit partea sa de transpunere a directivei, în sensul în care în momentul în care s-a înființat Ministerul noi am preluat de la Ministerul Muncii, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați și pentru transpunerea acestei directive era nevoie de modificarea legii în ceea ce privește egalitatea de șanse. S-a făcut acest proiect, a existat o ordonanță de urgență a Guvernului care a fost aprobată în luna aprilie 2022, OUG 57/2022 prin care s-a modificat legea egalității de șanse, asta după ce au fost modificări la Codul Muncii și la Legislația Muncii din România.” spune George Ciubotaru, purtător de cuvânt la Ministerul Familiei.

Modificarea cea mai importantă prevede dreptul taților, sau a unor persoane care își asumă îngrijirea copilului, de își lua concediu, în cazul taților, de paternitate.

„Sigur, doar că erau prevederi și cu privire la concediu de îngrijitor, și la concediu paternal, a fost nevoie de modificarea legii pentru a fi în concordanță cu legislația muncii. Acest lucru s-a întâmplat. În acest moment din câte știu este în Parlament la Camera Deputaților proiectul de lege prin care se aprobă OUG. Tot ce înseamnă legislația muncii a fost reglementată de Ministerul Muncii.”

Care au fost raționamentele pentru care s-au luat aceste măsuri la nivel european?

Rata de ocupare în companii și instituții în rândul femeilor este cu 10,8% mai mică decât cea din rândul bărbaţilor la nivel european și  doar 6% dintre femeile cu responsabilități familiale lucrează. Prin comparați 81% dintre bărbaţii cu aceleaşi responsabilităţi își pot continua activitatea profesională. Directiva le oferă lucrătorilor perioade de concediu pentru a se ocupa de membrii familiei care au nevoie de sprijin şi garantează, în general, că părinţii şi îngrijitorii îşi pot concilia viaţa profesională cu cea de familie, conform unui comunicat al Comisiei Europene citat de Agerpres.

Statele membre au avut obligaţia de a transpune directiva în legislaţia naţională până marţi, 2 august.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...