Parchetul deschide un dosar penal împotriva AUR: „Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea Holocaustului se pedepsește cu închisoarea”

Gabriela del Pupo 10.01.2022, 16:24
Parchetul deschide un dosar penal împotriva AUR: „Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea Holocaustului se pedepsește cu închisoarea”

AUR este anchetat de parchet după ce a transmis un comunicat de presă în care a precizat că studierea genocidului din timpul Holocaustului și educația sexuală reprezintă „teme minore” care „au fost ridicate la rangul de materii”, „acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România”. Pedeapsa poate varia de la amendă la câțiva ani de închisoare.

„Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea Holocaustului se pedepsește cu închisoarea”

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție anunță deschiderea unui dosar penal contra AUR pentru comunicatul de presă în care genocidul din al doilea război mondial și educația sexuală erau catalogate drept „teme minore”.

„Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

La data de 6 ianuarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrat un dosar penal privind comunicatul de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR, intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!”, în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta „minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia”, se arată în comunicatul Parcehtului.

Protestul AUR programat astazi in Piata Victoriei din Capitala a fost anulat

Închisoare sau amendă în urma anchetei

Potrivit legii, negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Alexandru Muraru, consilierul premierului pe probleme de Xenofobie și Antisemitism a sesizat de nenumărate ori atitudinea membrilor AUR și cere scoaterea partidului în afara legii.

”Legea 217/2015 care modifică și completează OUG 31/2002 este foarte clară. Ea privește toate formele de negare sau minimalizare a Holocasutului în public. „Art. 6. – (1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.” Este de dedus de aici că există probe suficiente care să demonstreze că o formă de negare a fost comisă prin acel comunicat public ce a devenit știre internă și internațională prin care o formațiune politică consideră că Holocausutul reprezintă o „temă minoră”.

Este evident că escaladarea s-a produs pe întreg parcursul anului 2021, unde promovarea culturlui persoanelor condamnate pentru crime de război de la tribuna Parlamentului, simbolurie fasciste sau naziste afișate public, ultragierea memoriei victimelor Holocasutului au fost etape premergătoare comiterii acestei infracțiuni pe care procurorii au identificat-o. Este un demers instituțional al Ministerului Public absolut firesc”, a declarat Alexandru Muraru, pentru G4 media.

George Simion vede întregul demers drept având alt scop.

„O fi coincidență că astăzi s-a sesizat din oficiu Parchetul General pentru comunicatul AUR după ce aseară i-am acuzat pe frații Muraru într-o emisiune televizată că au luat parte, în tinerețe, la activități legionare?!” a scris liderul AUR pe Facebook.

George Simion unul dintre cei 2 lideri ai partidului urmează să fie chemat la audieri. Declarația însă îi aparține lui Claudiu Târziu.

Și Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a condamnat atitudinea partidului însă a fost invocat argumentul imunității politicienilor în declarații.

„Astăzi, un lider AUR, protejat de imunitatea parlamentară, a catalogat Holocaustul din România drept o „simplă lecţie” sau o „temă minoră” în sistemul educaţional”, au transmis reprezentanții institutului într-un comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...