Până acum ai spălat vasele greșit. Cu ce ar trebui să înlocuiești buretele începând de astăzi

Elena Avramescu 11.06.2022, 13:15
Până acum ai spălat vasele greșit. Cu ce ar trebui să înlocuiești buretele începând de astăzi

Bureții de vase găzduiesc mai multe bacterii decât periile de bucătărie, ceea ce poate fi o modalitate mai igienă de a vă curăța vasele, potrivit cercetătorilor din Norvegia. Deși multe bacterii nu sunt dăunătoare, cele care sunt, cum ar fi salmonella, se pot răspândi de la bureți la mâini, suprafețe de bucătărie și echipamente și pot îmbolnăvi oamenii.

Buretele de vase, un pericol pentru sănătate

Salmonella și alte bacterii cresc și supraviețuiesc mai bine în bureți decât în perii, motivul este că bureții utilizați zilnic nu se usucă niciodată. Un singur burete poate adăposti un număr mai mare de bacterii decât există oameni pe Pământ. Buretele este umed și acumulează reziduuri alimentare care sunt și hrană pentru bacterii, ceea ce duce la creșterea rapidă a bacteriilor”, a spus Trond Møretrø, cercetător la Nofima, un institut norvegian de cercetare alimentară, care a publicat un studiu în Journal of Applied Microbiology, potrivit CNN.

Ceea ce i-a surprins cel mai mult pe cercetători în legătură cu descoperirile lor a fost că nu a contat cu adevărat cum își curățau oamenii buretele sau cât de des.

„Felul în care consumatorii și-au folosit bureții nu a contat prea mult în ceea ce privește creșterea bacteriilor. Este foarte dificil pentru consumatori să evite creșterea bacteriilor în bureți atâta timp cât bureții nu sunt înlocuiți zilnic”, a mai spus Møretrø.

Cercetările privind bureții și periile folosite se bazează pe un studiu de laborator publicat anul trecut de aceeași echipă de cercetători, care a descoperit că bacteriile dăunătoare au supraviețuit mai bine în bureți decât în perii.

În Statele Unite, USDA a spus că bureții de vase puși la microunde sau opăriți pot reduce „o parte din încărcătura bacteriană”, totuși aceste măsuri în sine nu sunt adecvate pentru a se asigura că buretele dumneavoastră va reduce contaminarea încrucișată. Acesta a sfătuit ca să fie cumpărați frecvent alții noi. Cercetarea a făcut parte dintr-un proiect susținut de Uniunea Europeană privind siguranța alimentară.

Care este cea mai mare greșeală când speli vasele
Buretele de vase poate deveni un inamic pentru sănătatea ta

Burete de vase versus perie

Cercetătorii au colectat bureți de vase de la 20 de persoane care locuiesc în Portugalia și 35 de perii și 14 bureți de la oameni care locuiesc în Norvegia. Un sondaj anterior efectuat de echipa de cercetare a 9.966 de persoane a constatat că bureții erau utilizați în mod obișnuit pentru curățarea bucătăriilor în majoritatea a 10 țări europene, periile fiind ustensila de curățare dominantă pentru spălarea vaselor doar în două țări, Norvegia și Danemarca.

Bureții au fost toți folosiți pentru spălarea vaselor, curățarea vaselor și tigăilor, iar 19 din cei 20 de bureți din Portugalia au fost folosiți de cinci până la șase ori pe săptămână sau mai des. Dintre periile colectate în Norvegia, 32 din 35 au fost folosite de cinci până la șase ori pe săptămână sau mai mult. Bureții colectați în Norvegia au fost folosiți mai rar.

Nu au fost găsite bacterii patogene în perii sau bureți. Cu toate acestea, nivelurile generale de bacterii au fost mai mici în periile folosite decât în bureți. Tipuri similare de bacterii nepatogene au fost găsite în cele două ustensile de curățare.

Când cercetătorii au adăugat bacterii de salmonella la perii și bureți, au descoperit o reducere semnificativă a numărului de salmonella în perii lăsate să se usuce peste noapte. Dar nu a existat o reducere pentru periile depozitate într-o pungă de plastic sau pentru bureți indiferent de condițiile de depozitare.

Cath Rees, profesor de microbiologie la Universitatea din Nottingham, care nu a fost implicată în cercetare, a spus că va continua să folosească un burete pentru a spăla vasele. Pentru ea, concluzia cheie a fost că uscarea bureților de vase și a cârpelor între utilizare a fost o idee bună.

„Mesajul principal pe care îl primesc este că nu au găsit nicio dovadă de bacterii patogene pe bureți sau perii prelevați dintr-o serie de medii domestice și, prin urmare, nu există dovezi că aceste articole sunt o sursă semnificativă de contaminare în mediile domestice normale.

Dacă ar fi rămas niște niveluri scăzute de agenți patogeni pe cârpa ta, aceștia vor crește destul de lent, așa că nu te-ai aștepta să vezi o creștere mare a acestora, iar acest lucru s-a potrivit cu rezultatele lor, în stare umedă a existat o creștere limitată, în condiții de uscare, cifrele fie au rămas aceleași, fie au scăzut”, spuse Rees.

Markus Egert, un microbiolog la Universitatea Furtwangen din Germania, care a efectuat cercetări similare, a spus că a folosit deja perii pentru a-și spăla vasele, pe care le-a curățat în mașina de spălat vase. Dacă oamenii preferau un burete, Egert, care nu a fost implicat în acest studiu, a recomandat folosirea unuia nou la fiecare două-trei săptămâni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...