Pământul s-ar putea încălzi din cauza unui fenomen natural – o explozie ce a avut loc în urmă cu mai bine de opt luni și s-a întins pe 260 de kilometri. Oamenii de știință încă mai analizează impactul și au emis un avertisment.
Mai exact, cercetătorii au atras atenția că erupția vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha’apa, ce a avut loc la data de 14 ianuarie, a aruncat în atmosferă 50 de milioane de tone de vapori de apă, alături de cantitățile enorme de cenușă și gaze vulcanice.
Conform Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), explozia s-a întins pe o distanță de 260 de kilometri și a aruncat cenușă, aburi și gaze ce s-au înălțat în aer la peste 20 de kilometri.
În urma acestui eveniment, umiditatea din stratosfera globală a crescut cu aproximativ 5 procente. Astfel, ar putea fi declanșat un ciclu de răcire stratosferică și încălzire la suprafață – iar aceste efecte ar putea persista în următoarele luni.
Specialiștii de la Corporația Universitară pentru Cercetare Atmosferică din cadrul National Science Foundation au atras atenția că marile erupții vulcanice răcesc de obicei planeta prin aruncarea de dioxid de sulf în straturile superioare ale atmosferei terestre, ce filtrează radiațiile solare.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Erupția vulcanului subacvatic a expulzat aproximativ 441.000 de tone de dioxid de sulf. Potrivit Serviciului Național de Meteorologie (NWS). Coloanele vulcanice subacvatice din Tonga au trimis „cantități substanțiale de apă” în stratosferă.
Aceiași specialiști de la Corporația Universitară au precizat că particulele de rocă și cenușă pot răci temporar planeta, blocând lumina soarelui. Prin urmare, este posibil ca activitatea vulcanică extinsă și masivă din trecutul îndepărtat al Terrei să fi contribuit la schimbările climatice globale, provocând extincții în masă cu milioane de ani în urmă.
Conform cercetătorilor, vaporii de apă din atmosferă absorb radiația solară și o reemit sub formă de căldură. Deocamdată, nu se știe cu certitudine cu cât se va încălzi suprafața Pământului. Însă, acest lucru se va întâmpla cu siguranță, în contextul în care zeci de milioane de tone de umezeală din Tonga sunt acum în derivă în stratosferă.
În contextul în care vaporii sunt mai ușori decât alți aerosoli vulcanici și sunt mai puțin afectați de atracția gravitațională, va dura mai mult timp pentru ca acest efect de încălzire să se disipeze. Prin urmare, conform specialiștilor, încălzirea suprafeței Pământului ar putea continua „în lunile următoare”.