Pacienții din spitalul din Timișoara stau în temperaturi de 10 grade. Asistentă: „Mi se rupe sufletul când îi văd”

Elena Avramescu 21.01.2022, 10:53
Pacienții din spitalul din Timișoara stau în temperaturi de 10 grade. Asistentă: „Mi se rupe sufletul când îi văd”

Frigul a pus stăpânire pe Timișoara, însă nu atât de mult afară, ci în case și în instituțiile publice. De exemplu, într-un salon al spitalului Municipal, pacienții de la Oncologici stau de 3 zile într-un frig crunt. Cu toate că autoritățile au promis soluții temporare, căldura încă nu este prezentă în calorifere.

Pacienții din spitalul din Timișoara stau în temperaturi de 10 grade

Compania de termoficare se află într-un impas financiar și a primit sprijin de la Guvern pentru a scăpa de datorii, însă stocurile de cărbuni sunt pe terminate.

„Asta, am aici două, am una și pe sub mine, că mi se pare că vine frigul și pe sub mine, pe cearceaf și pe plapumă. Și plus câte flanele, pijamale, bluze, maieu, izmene, ciorapi în picioare, că fără ciorapi nu pot trăi aici”, a spus o pacientă, potrivit Digi24.

Astfel că după două nopți petrecute în frig, pacienții se resimt. Și așa extrem de vulnerabili, înfofoliți în pături, povestesc cum bolii lor s-a mai adăugat și o răceală.

„Mă trezii iară strănutând, iară tușind, iară nu mai pot. Abia aștept să vină să îmi dea drumul acasă, să mă duc eu la plapuma mea și la soba mea de cărămidă. Tremur, pe cuvânt dacă nu. Nu poți să te sui, nu te poți… Doamne ferește! Așa ceva… Nu știu ce suflet au! Nu știu. Am pus perna să mă mai încălzesc că nu am mai putut de frig”, a mai spus pacienta.

Pacientii din spitalul din Timisoara stau in temperaturi de 10 grade
Pacienta spital Timisoara

În schimb, personalul medical încearcă cu mare greutate să îi ajute cu pături și ceai cald.

„Frig, foarte frig. Deci condițiile de la noi din spital sunt foarte critice. Mi se rupe sufletul când îi văd, și îi ajut foarte mult”, a spus o asistentă.

Frigul ne scade imunitatea. Frigul ne obligă să stăm în spații înghesuiți împreună. Suntem în plină pandemie, între timp, se știe că una din cele mai eficiente metode de prevenție este aerisirea. Nu putem aerisi cum ne-am dori, dacă avem așa temperaturi scăzute, când avem 16 grade, ținem și cu dinții de acele 16 grade și nu putem deschide geamurile cum ar fi normal și firesc”, a declarat și Petra Curescu, medic primar oncolog.

Momentan, situația nu are încă o rezolvare clară. Guvernul a trimis un sprijin financiar, care urmează să ajute compania de termoficare să acopere datoriile acumulate în ultimele două luni. Cu toate acestea, datoriile cresc de ani de zile și nu se știe când vor fi plătite.

Urmăriți Impact.ro și pe