Orașul în care apa caldă ar putea fi oprită pe parcursul nopții. Compania de termoficare este într-o situație critică

Elena Avramescu 18.01.2022, 09:57
Orașul în care apa caldă ar putea fi oprită pe parcursul nopții. Compania de termoficare este într-o situație critică

Este vorba despre compania de termoficare din Timişoara, care se află, din nou, într-o situaţie critică. Astfel că societatea nu mai poate furniza apă caldă şi căldură în parametri normali, și chiar este luată în calcul oprirea apei calde pe timpul nopţii. Administratorul dă vina și pe gerul din ultima perioadă care a crescut consumul de cărbune.

Orașul în care apa caldă ar putea fi oprită pe parcursul nopții

Potrivit conducerii, se pare că atât creșterea prețului, dificultățile aprovizionare cu carbune, dar și multiplele avarii nu prevestesc nimic bun.

Reprezentanţii companiei de termoficare au declarat că în perioada următoare este aşteptată apariţia unor situaţii în care temperatura de producere a agentul termic să scadă cu câteva grade, pentru a limita factura la gaz.

În plus, se ia în calcul chiar sistarea furnizarii de apă caldă pe timpul nopții. Astfel că primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a trimis o crisoare deschisă Guvernului și parlamentarilor din Timiș, în care spune că fără sprijin financiar problemele vor fi numeroase.

Orasul in care apa calda ar putea fi oprita pe parcursul noptii
Termoficare Timisoara

„Le mulțumesc timișorenilor care au înțeles ca trecem printr-o perioadă de criză din cauza creșterii uriașe a prețului la gaze și sunt, din taxele și impozitele lor, solidari cu abonații Colterm. Dar acest efort, care se regăsește în banii pe care primăria îi virează în conturile Colterm, nu mai este suficient”, a spus primarul, în scrisoarea citată.

Compania Colterm din Timişoara a anunțat, într-un comunicat de presă transmis ieri, 17 ianuarie 2022, că traversează o perioadă  rea, cu toate că a primit un ajutor de la Guvern, de 53,8 milioane de lei.

„Dat fiind contextul energetic actual, Compania Colterm traversează, în prezent, o perioadă extrem de dificilă, din punct de vedere al desfăşurării activităţii curente, aceea de furnizare a agentului termic pentru încălzire şi apă caldă de consum la parametri optimi.

Ca urmare a intrării în insolvenţă, în ultimele două luni şi jumătate, Colterm a reuşit să îşi onoreze în cvasi totalitate obligaţiile faţă de furnizori şi salariaţi, mulţumită în primul rând abonaţilor săi, persoane fizice, agenţi economici şi instituţii publice, care au înţeles să îşi onoreze facturile la termen şi să contribuie astfel la continuarea activităţii Societăţii, dar şi graţie intervenţiei financiare a Guvernului României, care a alocat 53,8 milioane de lei în decembrie anul trecut şi, de asemenea, subvenţiei de circa 23 de milioane de lei de la Primăria Municipiului Timişoara”, găsim notat în comunicat.

În cursul zilei de vineri, Primăria Timişoara a virat în conturile societăţii alţi 12,5 milioane lei, însă nici aceşti bani nu sunt suficienţi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...