”Păcănelele” vor fi scoase la periferiile localităților. Senatul a dat ”verde” proiectului

Mihnea Tălău 06.09.2023, 14:16
”Păcănelele” vor fi scoase la periferiile localităților. Senatul a dat ”verde” proiectului

Cu unanimitate de voturi, Senatul a adoptat, marți, propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Practic, acest proiect prevede scoaterea din localități a sălilor de jocuri de noroc.

Reguli schimbate pentru jocurile de tip slot-machine

Acum, proiectul, inițiat de PSD și votat de toate partidele parlamentare, va merge la Camera Deputaților, care este for decizional, pentru votul final.

Inițiativa prevede că „spațiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a orașului/municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului București” și „nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 m a unităților și instituțiilor de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spațiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, a parcurilor, a unor așezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și alte asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora”, scrie euractiv.ro.

În plus, pentru protejarea jucătorilor de riscul de dependență și pierderi financiare semnificative asociate acestor ”păcănele”, numărul maxim de mijloace pentru jocurile de tip slot-machine aflate într-o locație și exploatate de același operator economic se reduce de la 75 la 20.

Dacă nu ești atent, poți pierde o avere la păcănele

Amenzi și suspendarea licenței

Se pedepsește cu o amendă între 100.000 și 200.000 de lei accesul minorilor în incinta sălilor de jocuri, în primă fază, a doua abatere fiind pedepsită cu suspendare licenței, iar a treia duce la anularea acesteia.

Dem de menționat este că inițiatorii au trecut în proiect și faptul că licența pentru jocurile de noroc se acordă în funcție de numărul de locuitori ai localității, dovedit prin adeverință eliberată de autoritatea administrației publice locale. Așadar, va existe cel mult un punct de lucru la 20.000 de locuitori.

Amatorii de jocuri de noroc au primit o primă lovitură la finalul anului trecut, când printr-un amendament adus Ordonanței 16/2022, s-a stabilit un impozit de 40% pentru toate veniturile de peste 1.000 de lei obținute din aceste jocuri. Și asta, după ce plafonul de impozitare al câștigurilor provenit din practicarea jocurilor de noroc se mai modificase o dată, în 2022, dar plafonul respectiv era de 66.750 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...