Otto, furtuna care se pregătește să măture nordul Europei. Cum se va resimți și în România, ANM a emis prognoza meteo

Mihnea Tălău 16.02.2023, 17:03
Otto, furtuna care se pregătește să măture nordul Europei. Cum se va resimți și în România, ANM a emis prognoza meteo

Meteorologii vin cu vești proaste. Ei anunță că va fi o furtună puternică care va tranzita jumătatea nordică a Europei – Marea Baltică. Vântul va sufla vineri după-amiază cu rafale de peste 100 km/h. Specialiștii din Danemarca au denumit fenomenul drept furtuna Otto.

Care vor fi țările afectate de furtuna Otto

Conform prognozei, țările afectate vor fi – Danemarca, Finlanda, Polonia, nordul Germaniei, Letonia, Lituania, Estonia, Belararus, Rusia. Cât privește România, ţara noastră este la periferia sistemului de furtună.

La sfârșit de săptămână, sâmbătă vântul va avea intensificări susţinute la munte, cu rafale de peste 70…90 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 m va sufla tare cu peste 100…120 km/h şi va fi viscol puternic.

Tara noastră va fi puțin afectată de furtuna Otto. Local şi temporar, intensificări ale vântului vor fi şi în zonele joase de relief, mai ales din nord-vest, centru şi sud, cu viteze în general de 55…65 km/h.

Vreme caldă în sud, sud-est, sud-vest; sunt prognozate maxime de 16…18 grade. Vor fi valori termice cu 10…12 grade mai mari decât mediile multianual.

Furtunile pun stapanire pe Europa. Coduri rosi si portocalii vor afecta zone intregi de pe continent

Prognoza meteo, în weekend, pentru România

Precipitațiile vor apărea, vineri noapte, sâmbătă, duminică, în mod deosebit în jumătatea de nord a teritoriului, vorbim de precipitații în formă lichidă, mai ales ploi, chiar și în zonele montane mai joase. În zona montană mai înaltă se păstrează temperaturi scăzute iar precipitațiile vor fi în formă solidă.

Trebuie să subliniem că vântul va prezenta intensificări în weekend. Deci temperaturile pe care le așteptăm și le estimăm a fi atât de ridicate vor fi totuși ușor diminuate ca și senzație de intensificările vântului”, a declarat meteorologul Alina Șerban, la Antena 3 CNN.

Duminică frigul se va instala în toate regiunile, iar începând de săptămâna viitoare vom avea perioade de alterenanțe termice și va fi când cald, când rece, nimic constant și nu pare a fi o răcire foarte accentuată.

Meteorologii au concluzionat că iarna 2022 – 2023 va fi printre cele mai călduroase ierni din istoria climatologiei noastre, posibil în top 5.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...