Oscilații alarmante pe piața criptomonedelor. Investitorii experimentați se descurcă în ciuda căderii pieței

Mihnea Tălău 14.06.2022, 10:10
Oscilații alarmante pe piața criptomonedelor. Investitorii experimentați se descurcă în ciuda căderii pieței

Nebunie pe piața criptografică. Mulți investitori se luptă pentru a face bani iar în joc au intrat și arbitrii. Bitcoin și alte criptomonede au fost fie înlănțuite în intervale, fie în declin din ianuarie, lăsând investitorul obișnuit de tip buy-and-hold cu puține opțiuni decât să vândă sau să aștepte o revenire evazivă.

Strategia de arbitraj

Totuși, o clasă de investitori experimentați se descurcă mai bine: arbitrii actori precum fondurile de acoperire care prosperă exploatând diferențele de preț între diferite zone geografice și burse, precizează Reuters.

„În luna mai, când piața s-a prăbușit, am făcut bani. Am crescut cu 40 de puncte de bază pentru luna respectivă”, a declarat Anatoly Crachilov, cofondator și director executiv al Nickel Digital Asset Management din Londra, referindu-se la strategia lor de arbitraj.

„Arbitrajul” presupune cumpărarea unui activ într-un loc mai ieftin și vânzarea simultană a acestuia în altă parte, unde este cotat cu o primă, în teorie încasând diferența, fiind în același timp neutru în ceea ce privește activul respectiv.

Cu siguranță nu este pentru toată lumea și necesită tipul de acces la mai multe piețe și burse și, adesea, la algoritmi, pe care numai jucătorii serioși, cum ar fi fondurile de acoperire sofisticate, îl pot asigura pentru a face din acest lucru un efort profitabil.

Cu toate acestea, pentru investitorii care se ridică la înălțimea așteptărilor, se dovedește a fi atractiv.

Astfel de fonduri „neutre din punct de vedere al pieței” au devenit cea mai frecventă strategie în rândul fondurilor de hedging cripto, constituind aproape o treime din toate fondurile cripto active în prezent, potrivit raportului anual al PwC privind fondurile de hedging cripto la nivel mondial publicat săptămâna trecută.

Se poate vorbi de riscuri suplimentare

În timp ce arbitrajul este de mult timp o strategie populară pe multe piețe, tânărul sector criptografic se pretează la această abordare, deoarece se mândrește cu câteva sute de burse într-o lume cu o reglementare inconsecventă, potrivit participanților.

Hugo Xavier, CEO al K2 Trading Partners, a declarat că tranzacțiile de arbitraj au beneficiat de lipsa de interconectivitate între bursele de cripto: „Este un lucru bun pentru că ai prețuri diferite și asta creează oportunități de arbitraj”.

De exemplu, bitcoin se tranzacționa luni la 27.493 de dolari pe Coinbase, față de 28.067 de dolari pe Bisq. Bitcoin a scăzut cu 44% în acest an și se află la minimele din decembrie 2020.

Cu toate acestea, observatorii de pe piață indică, de asemenea, posibilele capcane, inclusiv derapajele tehnice ale burselor care încetinesc sau îngheață tranzacțiile, ceea ce ar putea răpi comercianților de arbitraj avantajul lor. Unele locuri de tranzacționare slab reglementate din țări mai mici, care oferă multe oportunități bune de arbitraj, prezintă riscuri suplimentare.

„Este normal ca o bursă să fie deconectată. Fondurile dvs. pot fi înghețate din anumite motive”, a adăugat Xavier.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...