EXCLUSIV

Ororile din ”orfelinatul groazei” de la Păstrăveni, unde în comunism au murit sute de copii cu deficiențe, ținuți fără mâncare, în frig și mucegai 

Livia Ispas 20.05.2022, 15:37
Ororile din ”orfelinatul groazei” de la Păstrăveni, unde în comunism au murit sute de copii cu deficiențe, ținuți fără mâncare, în frig și mucegai 

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție anchetează moartea a aproape 400 de copii cu deficiențe, cei mai mulți cu vârste până în cinci ani, care au murit în perioada comunistă, 60 la sută dintre ei în ultimii zece ani înaintea revoluției. În ”orfelinatul groazei” de la Păstrăveni, copiii erau ținuți în condiții inumane, fără mâncare, fără căldură și în camere cu mucegai, deși aveau handicap psihic sever și aveau nevoie de consiliere psihologică și terapii specifice.  

Ancheta a fost deschisă în urma unei sesizări făcute în 31 mai 2017, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care a cerut cercetarea pentru tratamentele inumane și degradante la care au fost supuși copiii cu handicap sever aflați în Căminul spital pentru minori nerecuperabili Păstrăveni, județul Neamț, din 1 octombrie 1966, când a fost deschis centrul, până pe 30 aprilie 1990. 

”Agenți ai Statului Român au organizat, implementat și controlat un regim caracterizat prin alimentație necorespunzătoare, nerespectarea condițiilor minimale igienico-sanitare, lipsa condițiilor elementare de trai (frig, umezeală, mucegai etc), izolarea de lumea înconjurătoare și uneori chiar de familie”, a scris IICCMER în sesizarea trimisă la Parchetul General.  

Recent, procurorii au cerut exhumarea rămășițelor a doi dintre copiii care au murit în ”orfelinatul groazei”, o fată de 17 ani și un băiat de 11 ani. Anchetatorii așteaptă rezultatelor expertizei făcute de medicii legiști de la INML.  

Președintele IICCMER, Daniel Șandru, a declarat pentru impact.ro că cele două exhumări, făcute în 12 și 13 mai, din cimitirele de la Păstrăveni și Costișa, sunt singurele dispuse deocamdată de către procurori.  

”Acum sunt așteptate analizele realizate de medicii legiști. Pe măsură ce vom avea concluzii în acest caz din partea procurorilor, le vom anunța public”, a precizat Daniel Șandru. 

Președintele IICMER a explicat, pentru impact.ro, și cum s-a ajuns la exhumarea celor două victime de la Căminul din Păstrăveni: 

”Cele două au fost cazuri documentate și s-a mers pe faptul că puteau fi recunoscute victimele, atât prin raportare la arhivele Căminului spital din Păstrăveni, cât și prin raportare la tatăl celei de-a doua victime exhumate din cimitirul de la Costișa (băiatul mort când avea 11 ani – n.r.), care este martor în dosar”. 

394 de copii morți în ”orfelinatul groazei”, majoritatea în ultimii zece ani înainte de revoluție 

Căminul spital de copii deficienți nerecuperabili din comuna Păstrăveni a fost înființat la 1 octombrie 1966. De atunci au fost raportate 394 de decese, dintre care 241 între 1 ianuarie 1980 și 30 aprilie 1990.  

La 1 octombrie 1966, dintre cei 130 de asistați, 10 erau sugari, 34 preșcolari, 80 de copii și tineri aveau vârste cuprinse între 6 și 18 ani și 6 erau adulți. 

Cei mai mulți copii care au murit la Păstrăveni aveau între 1 și 5 ani (235 cazuri). Alți 73 de copii aveau între 6 și 10 ani când au murit, 77 aveau între 11 și 18 ani, iar 9 aveau peste 18 ani. 

În documentele de la Căminul spital din Păstrăveni sunt trecute printre cauze encefalopatie cronică infantilă, în 163 de cazuri, bronhopneumonie, în 119 cazuri, epilepsie, în 33 de cazuri, malnutriție proteo-calorică, în 11 cazuri și oligofrenie în tot atâtea cazuri.  

Două dintre victimele de la Păstrăveni, exhumate după zeci de ani de la deces 

Rămășițele unei fete care avea 17 când a murit au fost exhumate pe 12 mai, din cimitirul de la Păstrăveni. Fata fusese internată în Căminul spital de la Păstrăveni când avea 3 ani, fiind diagnosticată cu retard mintal global irecuperabil. În documente, cauza oficială a morții fetei a fost encefalopatia cronică. 

Pe 13 mai au fost exhumate din cimitirul Costișa rămășițele unui băiat care a murit în Căminul spital de la Păstrăveni când avea 11 ani. Tatăl băiatului le-a spus reprezentanților IICCMER că băiatul a avut primele simptome de boală în jurul vârstei de 5 ani, iar doi ani mai târziu, în perioada Crăciunului, a fost internat la Păstrăveni. În cazul băiatului, care primise diagnostic de encefalopatie cronică infantilă, prin factori postnatali, cauza oficială a decesului a fost anorexie neurogenă. 

Exhumarea a doi copii care au murit în Căminul de la Păstrăveni, județul Neamț. Sursa: IICCMER

Fragmentele osoase recuperate urmează a fi examinate în cadrul anchetei. 

Căminul spital de la Păstrăveni a fost numit ”orfelinatul groazei”, pentru modul în care au fost tratați acei copii, așadar, consider că avem cel puțin datoria morală, față de victime, de a afla adevărul despre crunta și injusta soartă pe care au avut-o, cauzată în mod direct de represiunile regimului comunist”, a declarat președintele IICCMER. 

Mărturii ale condițiilor de viață din Căminul spital Păstrăveni  

„Copiii zac în propria urină și în excremente. Nu sunt niciodată îngrijiți medical în niciun fel, când sunt bolnavi, nu li se face nimic. Dacă ești doctor și îți iei în serios îndatoririle medicale, nu lași să se ajungă la o astfel de stare de gravitate în cămin. Ar fi timpul să se pună odată capăt la această neglijență și la această mlaștină”, spunea într-un acordat de preotul Markus Weidman (parohia Nazarethkirche München) postului Radio Europa Liberă în ianuarie 1991, fragmentul fiind redat în documentele IICCMER. 

Un grup de voluntari ajunşi în 1990 la Păstrăveni a descoperit situaţii tulburătoare, mai arată IICMER: ”Copii incapabili să se exprime, erau aproape afazici, incapabili să comunice măcar într-un rudiment de vorbire”.

Barbara Stamm, fost președinte al Parlamentului Bavarez, citată de IICCMER, declara în decembrie 2011: 

Când am vizitat în 1990 pentru prima dată căminul-spital pentru copii cu handicap de la Păstrăveni m-a cuprins groaza și o milă profundă pentru nenorocirea de nedescris pe care am întâlnit-o. (…) Copiii care stăteau pe atunci apatici în paturile lor murdare, copii agresivi legați de paturile lor, copii înfometați și înghețați s-au transformat în acei copii care 12 astăzi pot râde și cânta deși suferă de un handicap, în copiii care se joacă și aleargă pe afară, în copiii care își găsesc satisfacția în activități din atelierele și gospodăria anexă”. 

Căminul spital Păstrăveni, fără apă și căldură în perioada comunistă 

Căminul spital de copii deficienţi nerecuperabili de la Păstrăveni a fost înființat în 1 octombrie 1966, prin decizie a fostului Consiliu Popular Regional Bacău, care a avut la bază şi avizul Ministerului Sănătăţii şi Prevederilor Sociale din acea perioadă. 

În primii ani de la înființare, aprovizionarea cu apă, lemne şi curent electric era deficitară. Apa se căra de la fântână, curentul electric se întrerupea, iar apa caldă pentru baie se dădea o dată pe săptămână, potrivit informațiilor de pe site-ul Căminului.

În 1970 s-a montat o pompă de apă şi s-a făcut reţea la bucătărie şi baie. Încălzirea era atunci cu lemne prin sobe de teracotă, iar la baie, prin cazane cu lemne. Până în 1975, s-a realizat canalizarea pe bază de fosă septică. 

După Revoluție, Căminul spital de la Păstrăveni a fost vizitat de președintele Ion Iliescu, în 28 iulie 1991, și de Barbara Stamm, atunci ministru secretar de stat al Landului Bavaria.

Procurorii anchetează tratamente inumane aplicate copiilor și în alte orfelinate din perioada comunistă

Situația de la Păstrăveni este doar unul dintre cazurile sesizate de IICCMER la Parchetul instanței supreme, pentru anchetarea tratamentelor inumane aplicate copiilor. 

”Noi avem mai multe situații pe care le-am semnalat către Parchetul General prin denunțul depus pe 31 mai 2017, inclusiv la Spitalul de Psihiatrie Neuropsihiatrică din Siret și, de asemenea, niște cămine spital care au funcționat la Cighid, la Sighet, la Miclăușeni și Popești ,în județul Iași. Așteptăm să vedem în continuare ce vor face procurorii, care până în prezent s-au implicat pe acest caz de la Păstrăveni. În continuare, le vom furniza procurorilor expertiză și documentare”, a mai spus Daniel Șandru, pentru impact.ro.

Cimitirul copiilor decedaţi la Căminul spital pentru minori nerecuperabili de la Cighid, județul Bihor. Sursa – IICCMER

Potrivit IICCMER, la Căminul spital pentru minorii nerecuperabili Cighid, județul Bihor, s-au înregistrat 138 de decese în perioada 1 octombrie 1987 – 26 martie 1990, iar la Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili din Sighetu Marmației au fost 239 de decese în perioada 20 ianuarie 1973 – 31 decembrie 1991.  

Cauzele deceselor trecute în actele oficiale au fost, și în aceste cazuri, bronhopneumonie, malnutriție proteo-calorică, encefalopatie cronică infantilă, enterocolită acută, epilepsie și traumatisme cranio-cerebrale. 

Experții IICCMER și specialiști de medicină legală care au analizat actele de deces și certificatele constatatoare de moarte emise pentru acești copii spun că numărul mare al celor decedați nu se justifică în condițiile în care aceștia aveau patologii ușor de prevenit şi de tratat. 

Urmăriți Impact.ro și pe