Mâncarea de orez cu pipote și inimi de pui este o mâncare tradițională românească. Inimile și pipotele de pui sunt o alternativă mai ieftină dar și mai puțin calorică, a pulpelor de pui. Se consumă prăjite sau în tocănițe cu ceapă și usturoi, cu garnitură de piure, cuș cuș sau orez.
Dacă doriți să gătiți mâncarea de orez de post, doar scoateți carnea din rețetă și urmați aceiași pași.
1. Înainte de preparare orezul se spală pentru a se îndepărta arsenicul conținut. Dacă ești pe fugă, spală orezul în șase ape. Cea mai sigură metodă este să lași orezul în apă, peste noapte, așa se reduce conținutul de arsenic cu 80%. Apa în care a stat orezul se aruncă.
Un alt motiv pentru care se spală orezul este pentru că ambalajele pot conține urme de pudră de amidon și impurități. În plus, prin îndepărtarea amidonului, boabele de orez nu se mai lipesc la gătit.
2. Cantitatea de orez versus de apă este de 1 la 2, adică la o măsură de orez se pun două măsuri apă.
3.Începe procesul de gătire a orezului în apa rece, deoarece boabele de orez permit să absoarbă treptat apa și se gătesc uniform. Dacă se începe fierberea în apă clocotită, căldura intensă va găti mai întâi boabele de orez din exterior, cele din interior riscând să rămână tari.
4. Pe măsură ce apa începe să fiarbă, se amestecă orezul pentru a nu se lipi de fundul oalei.
5. Se acoperă oala cu capac, imediat ce apa a început să fiarbă, apoi se reduce focul la intensitate mică. In acest mod aburul din interior scade intensitatea căldurii, astfel încât orezul absoarbe treptat tot lichidul. Se lasă în funcție de timpul de fierbere recomandat pe ambalaj sau de tipul de orez.
Citește și Așa faci cel mai delicios orez cu ciuperci. Ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi
1. Orezul se clătește în mai multe ape și se lasă într-un vas cu apă pentru minim 3 ore.
2. Între timp se spală și se curăță pipotele și inimile. Se îndepărtează membrana galbenă de la inimile de pui.
3. Legumele se spală, se curăță și se toacă mărunt.
4. Într-o oală se pun două linguri de ulei la încins.
5. Se pun legumele tocate în oală și se lasă la călit.
6. Peste legume se pun pipotele și inimile de pui, se condimentează și se toarnă o cană de apă. Se lasă la fiert la foc mediu sub capac.
7. Separat se pune orezul la fiert cu puțină sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Orezul fierbe sub capac, astfel boabele de orez se fierb uniform.
8. Se verifică dacă au fiert pipotele și inimile de pui apoi se adaugă orezul fiert.
9. Se asezonează cu sare și piper, se mai adaugă puțină apă dacă este cazul. Această mâncare este fără sos.
10. Se adaugă mărarul tocat și se ia oala de pe foc.
11. Se mai lasă 10 minute cu capacul pus, apoi se servește cu o salată de sfeclă roșie.
Citește și Când trebuie să pui sare în orez, de fapt. Greșeala uriașă pe care o fac toate gospodinele
Să vă fie de folos!