În această dimineață, mai multe atacuri cu rachete au lovit oraşul Zaporojie din sud-estul Ucrainei, ceea ce a dus la avarierea mai multor clădiri, conform anunțului dat de către administraţia militară regională. Se pare că rachetele au lovit centrul regional şi suburbiile oraşului.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă mai multe clădiri civile şi rezidenţiale au fost avariate de valul de explozii.
„Clădiri civile au fost avariate. Un incendiu a izbucnit într-o casă privată, iar explozia care a rezultat a avariat casele din apropiere”, a informat administraţia militară regională.
În cursul zilei de miercuri, Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a vizitat centrala nucleară ucraineană din Zaporojie cu scopul de a căuta o soluție viabilă pentru Kiev şi Moscova, pentru a securiza acest loc.
În plus, ideea unei zone demilitarizate în jurul acestui sit din sud-estul Ucrainei, ocupat din martie de ruşi, pare să fi existat după luni de schimburi inutile.
Rafael Grossi este cel care a petrecut acolo câteva ore înainte de a reveni în teritoriile aflate sub controlul ucrainean, iar în prezent vrea să lucreze la „principii” pentru a minimiza riscul de „catastrofe” nucleară.
„Încerc să pregătesc şi să propun măsuri realiste care să fie aprobate de toate părţile. Ideea este să se convină asupra anumitor principii, asupra anumitor angajamente, inclusiv să nu atace uzina”, a spus el reporterilor în timpul vizitei de presă organizate de autorităţile ruse, rugând în același timp Moscova să nu depoziteze acolo echipamente militare.
„Activitatea militară este în creştere în toată această regiune, creştere semnificativă a numărului de soldaţi”, a mai spus acesta ulterior.
În cea de-a doua vizită, după cea din septembrie 2022, Grossi a ajuns la bordul unui vehicul blindat al armatei ruse, flancat de soldaţi în echipament de luptă, potrivit unui jurnalist AFP.
Cu câteva zile în urmă, Grossi a avertizat că centrala se află într-o „stare precară”, iar asta din cauză că „ultima linie electrică de urgenţă”, avariată la 1 martie, rămâne „deconectată şi în reparaţie”. În același timp, electricitatea este esenţială pentru a funcţiona pompele asigurând circulaţia apei pentru a răci combustibilul.