Orașul secret pe care l-au construit chinezii. De cine se temeau când au decis să-l facă

Ioana Bucur 07.02.2021, 08:35

Sub una dintre cele mai mari metropole ale lumii stă ascuns orașul secret pe care l-au contruit chinezii. Labirintul de zeci de kilometri de tuneluri, cu săli de clasă pentru elevi, restaurante, frizerii, cinematograf și patinoar, a fost săpat de cei care ar fi trebuit să locuiască acolo. Nici copiii nu au fost scutiți de muncă. De cine se temeau atât de tare liderii Chinei în momentul în care au decis construcția?

Orașul secret pe care l-au construit chinezii

Beijing, unul dintre cele mai mari și aglomerate puncte urbane ale lumii, ascunde un mister îngropat. Sub străzile sale aglomerate, la doar câțiva metri adâncime, există „orașul secret”, construit de chinezi la sfârșitul anilor ’60, de teama unui atac pe care îl considerau iminent din partea rușilor conduși de Leonid Brejnev.

În primăvara anului 1969, tensiunile dintre cele două țări au dus la izbucnirea unui conflict armat încheiat cu moartea a sute de soldați chinezi. Motivul? Lupta pentru control asupra unui insule mici de pe râul Ussuri, ce se afla la distanță scurtă de granița dintre China și URSS. De teama unor noi confruntări sângeroase, Mao Zedong a ordonat elaborarea unui plan de evacuare rapidă a orașului Beijing, în cazul unei invazii. Două treimi din populație ar fi urmat să iasă de urgență din capitală, dar ce s-ar fi întâmplat cu cei rămași? Autoritățile au găsit rapid soluția.

Și copiii au fost obligați să participe la construcția orașului de sub Beijing

Orașul secret, Dixia Cheng, a fost construit în zece ani. În anul 1969, Mao Zedong a ordonat începerea lucrărilor. Cea mai mare parte a săpăturilor s-a făcut manual, iar mâna de lucru a venit din rândul locuitorilor din Beijing. Până și copiii au fot chemați la muncă, obligați să susțină această nouă etapă din Revoluția Culturală a lui Mao, o campanie uriașă de susținere a regimului comunist în China și de împiedicare a ideilor contrarevoluionare. Din martie 1969 și până în 1979, construirea orașului secret a fost principalul scop al oamenilor din Beijing.

La finalul lucrărilor, rezultatul era impresioanant. În jur de 300.000 de persoane ar fi putut supraviețui timp de patru luni în Dixia Cheng. Pentru cei 30 de kilometri de tuneluri subterane a fost folosită piatra din porțile orașului antic, pe care Mao le-a cerut distruse. Căile de acces în orașul secret erau amplasate în magazine, case și unele parcuri din Beijing. Lână ele erau puse hărți ale labirintului subteran, desenate cu cerneală fluorescentă, ce nu putea fi văzută cu ochiul liber.

Orașul secret construit de chinezi
Potretul lui Mao păzește una dintre intrările secrete

Cum ar fi arătat viața la 18 metri sub pământ

Dixia Cheng avea puțuri de ventilație ce ar fi rezistat în cazul unui atac nuclear, biologic sau chimic. Chiar dacă era săpat la 18 metri adâncime, era echipat și cu adăposturi antiaeriene. Încăperile auxiliare imense erau folosite ca depozite pentru cereale, arme și alte provizii. Existau și zone destinate cultivării produselor ce nu au nevoie de lumină de la soare, precum ciupercile.

Viața în Dixia Cheng ar fi fost destul de aproape de cea normală, de la suprafață. Elevii ar fi continuat să meargă la școală, în sălile de clasă amenajate special pentru ei, iar oamenii ar fi putut să se bucure în continuare de mici plăceri precum mersul la cinematograf, la restaurant la coafor și chiar la patinoar.

Intrările în orașul secret au fost distruse

Orașul secret pe care l-au construit chinezii nu a fost folosit niciodată. În anul 2000, o parte din Dixia Cheng a fost deschisă publicului, putând fi vizitată doar de străini. Atunci, unele adăposturi antiaeriene au fost transformate în pensiuni. În timpul pregătirilor pentru Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing, autoritățile chineze au demolat unele dintre magazinele în care erau puse intrările secrete în Dixia Cheng. Fără căi de acces , fără hărți, orașul secret se poate pierde pentru totdeauna.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...