Derapaj sau strategie politică? Emmanuel Macron a spus că vrea „să-i enerveze pe francezii nevaccinați”

Beatrice Dumitru 05.01.2022, 16:25
Derapaj sau strategie politică? Emmanuel Macron a spus că vrea „să-i enerveze pe francezii nevaccinați”

Președintele Franței, Emmanuel Macron,  a fost criticat dur după ce a afirmat că vrea să-i enerveze pe farncezii care nu s-au vaccinat împotriva Covid-19 și pe care i-a numit iresoponsabili. „Asta este strategie”, a declarat președintele din Hexagon. În urma acestor remerci, parlamentarii francezi au suspendat dezbaterile despre extinderea certificatului Covid-19.

„Pe cei nevaccinați vreau să-i enervez”

Franța are o rată de vaccinare de aproape 90%, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, însă Emmanuel Macron vrea un procent mai mare de imunizare, pe fondul răspândirii variantei Omicron. Președintele Franței a spus foarte clar că strategia sa și a guvernului său este de a-i enerva pe francezii nevaccinați împotriva coronavirusului.

Nu vreau să enervez poporul francez. Pe cei nevaccinați, chiar vreau să-i enervez. Și așa vom continua, până la final. Asta e strategia”, a spus Emmanuel Macron într-un interviu pentru Le Parisien și preluat de France24.

În Franța, persoanele nevaccinate sau care nu prezintă un test PCR negativ nu pot intra în restaurante, cafenele şi alte locuri, măsură luată din vara anului trecut. Guvernul vrea să transforme certificatul într-un certificat de sănătate de luna viitoare, ceea ce înseamnă că doar cei imunizați îl pot obţine.

Derapaj sau strategie politică? Emmanuel Macron a spus că vrea „să-i enerveze pe francezii nevaccinați”
Franța are una dintre cele mai mari rate de vaccinare din UE.

Nu o să-i bag în închisoare, nu o să-i vaccinez forțat. Dar le vom spune: din 15 ianuarie nu veți mai putea merge la restaurant, nu veți mai putea merge la o cafea, nu veți mai putea merge la teatru, nu veți mai putea merge la film. Într-o democrație, cei mai mari dușmani sunt minciuna și prostia. Facem presiuni asupra celor nevaccinați, limitând, pe cât posibil, accesul lor la activitățile din viața socială”, a precizat președintele Franței.

Parlamentul din Franța a suspendat dezbaterea despre certificatul Covid

În timp ce Emmanule Macron făcea aceste declarații, deputații reluaseră discuția despre legea privind extinderea certificatului Covid-19 și obligativitatea ca oamenii să-l prezinte pentru a putea intra într-un restaurant sau cinematograf sau pentru a se urca în tren sau avion. Deranjați de această reacție, parlamentarii au suspendat dezbaterile despre noua lege miercuri dimineață.

Declarațiile i-au adus nenumărate critici președintelui francez din partea politicienilor din opoziție și i-a iritat pe francezii nevaccinați, numiți de Macron „iresponsabili.

Președintele controlează ceea ce spune? Organizația Mondială a Sănătății spune „convingeți mai degrabă decât constrângeți”. Și el ce face?, a reacționat unul dintre candidații la alegerile prezidențiale din aprilie.

Un președinte nu ar trebui să spună asta”, a spus și Marine Le Pen, în timp ce Christian Jacob, președintele partidului Les Republicans, a afirmat că „Un președinte nu poate face astfel de remarci. Nu pot susține un text care are ca scop să-i enerveze pe francezi”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...