Orașul din România în care se trăiește mai bine decât la Budapesta. Fiecare locuitor cheltuie 13.850 de euro pe an

Badea Violeta 21.01.2022, 12:36
Orașul din România în care se trăiește mai bine decât la Budapesta. Fiecare locuitor cheltuie 13.850 de euro pe an

Locuitorii unui oraș din România trăiesc mai bine decât cei din Budapesta, capitala Ungariei. Acest lucru a fost constatat în urma unei analize a ZF făcută pe ba­za datelor companiei de cercetare de piaţă GfK. Culmea este că cetățenii acestei localități i-au devansat și pe locuitorii Varșoviei, capitala Poloniei. Iată despre ce oraș din România este vorba!

Locuitorii unui oraș din România trăiesc mai bine decât cetăţenii Budapestei

Locuitorii unui oraș din România au un nivel de trai mai ridicat decât cei din Budapesta sau Varșovia. Nu este vorba despre o glumă, ci despre o concluzie la care au ajuns cei de la ZF.

Aceștia au efectuat o analiză pe ba­za datelor companiei de cercetare de piaţă GfK, iar aceasta arată că bucureștenii stau mai bine din punct de vedere economic decât locuitorii din capitala Ungariei sau a Poloniei.

Potrivit acestei analize, singurii care îi întrec pe români sunt cetățenii din Praga, însă între cele trei capitale (Praga, București și Varșovia) există o diferență foarte mică, de aproximativ 20 de euro pe lună.

Ultima poziție în acest top al orașelor cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa Centrală este ocupată de Budapesta, cu o pu­tere de cumpărare cu 30% mai mică decât în Bucureşti.

Să nu ne îmbătăm totuşi cu apă rece! Deși cifrele arată că locuitorii Capitalei trăiesc foarte bine, realitatea este cu totul și cu totul alta.

Orașul ar fi cu adevărat european dacă sistemul sanitar, cel de educaţie şi cel de termoficare ar funcționa la standarde înalte. În realitate, românii nu stau bine nici la majorări salariale, deschideri de centre de R&D şi IT sau de magazine noi.

In Bucuresti se traieste mai bine decat in Budapesta
In Bucuresti se traieste mai bine decat in Budapesta

România, împărțită între bogați și săraci

O altă problemă este aceea că țara noastră se numără printre statele Uniunii Europene cu cea mai mare inegalitate a veniturilor. Conform unui raport, bucureștenii au puterea de cum­pă­rare de pes­te trei ori mai mare în comparaţie cu locui­to­rii judeţului Vaslui.

„La fel ca Franţa şi Polonia, România are un decalaj substanţial între bogaţi şi săraci. Bucurestenii au puterea de cum­pă­rare de pes­te trei ori mai mare în comparaţie cu locui­to­rii judeţului cel mai puţin bogat, Vaslui, unde venitul net disponibil repre­zintă aproxi­ma­tiv 56% din media naţională şi puţin sub 28% din media europeană“, se arată în analiza GfK.

De ce aceste diferențe? Ei bine, aceste discrepanțe există pentru că sediile centrale ale marilor investitori sunt în capitală. De asemenea, autorităţile centrale sunt tot în București.

În plus, acest oraș atrage, fără dar și poate, investiţiile cu cea mai mare valoare adăugată pentru economie. În schimb, localitățile mai mici se pot lăuda mai mult cu fabrici. Astfel că acum se explică și diferenţele dintre salarii.

Urmăriți Impact.ro și pe