Ce salarii sunt în învăţământ. Sorin Cîmpeanu, declaraţii despre veniturile profesorilor chiar înainte de grevă

Nicu Stan 16.01.2022, 16:48
Ce salarii sunt în învăţământ. Sorin Cîmpeanu, declaraţii despre veniturile profesorilor chiar înainte de grevă

S-a aflat ce salarii sunt în învăţământ. Sorin Cîmpeanu a făcut declaraţii despre veniturile profesorilor chiar înainte de grevă. Ministrul Educaţiei a spus că este adeptul salarizării motivante în domeniul educaţiei şi că cel mai mic salariu este de 2.597 de lei net. De asemenea, la acest salariu se pot adăuga unele sporuri.

Ce salarii sunt în învățământ. Ministrul Educației a spus care este salariul unui începător

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că este adeptul salarizării motivante în domeniul învățământului şi că cel mai mic salariu este de 2.597 de lei net, la care se adaugă sporuri.

De asemenea, cel mai mare salariu, al unui profesor experimentat, poate depăşi 1.000 de euro, în învăţământul preuniversitar. În învăţământul universitar, Sorin Cîmpeanu spune că salariile sunt la fel de motivante.

Sorin Cimpeanu spune ca salariile in invatamant sunt motivante
Sorin Cimpeanu spune ca salariile in invatamant sunt motivante

Cu cât au crescut salariile profesorilor

Sorin Cîmpeanu, a afirmat că salariile din educație s-au majorat cu 4% începând din 2022. Salariile ar fi trebuit mărite cu 8% în 2021, lucru care nu s-a întâmplat.

„Am fost şi voi rămâne un adept al unei salarizări motivante în educaţie. În acest an au fost majorări salariale de puţin peste 4 la sută, jumătate de cât ar fi prevăzut Legea 153. După ce anul trecut, în 2021 ar fi trebuit să fie majorate cu alţi 8 la sută şi nu a existat nicio majorare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Care este cel mai mic salariu din educație

Cel mai mic salariu este de 2.597 de lei, după cum a spus ministrul Educației.

„După această majorare, începând cu ianuarie 2022, cel mai mic salariu al unui debutant, salariu net, este 2.597 de lei. Cu indemnizaţia de hrană inclusă. Există plusuri care pot fi posibile, dacă ai acel spor de 10 la sută pentru dirigenţie, dacă eşti în mediul rural, în funcţie de zonă şi de gradul de izolare, poţi să mai aduagi un spor între 3 şi 20 la sută. Dacă trebuie să faci predare simultană, ai un alt spor între 7 şi 20 la sută, în funcţie de numărul de clase la care predai simultan, deci există şi aceste sporuri care se pot adăuga. Dar baza, minimum este cel care l-am zis, 2.597 lei”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

La ce salariu poate ajunge un profesor cu experiență

Cel mai mare salariu, al unui profesor cu experienţă, asta însemând mulți ani de carieră, este de peste 1.000 de euro.

„Un profesor cu experienţă, cu vechime maximă, de 40 de ani, eu sunt un profesor cu o vechime de peste 30 de ani, faţă de 2.597 de lei net are 4.398 de lei net, cu 70 la sută mai mult decât debutantul. Sigur, se mai adaugă nişte sporuri. Pentru un profesor de experineţă, cel mai frecvent întâlnit spor, în afară de cel de dirigenţie, de 10 la sută, este gradaţia de merit, sporul de 25 la sută. Depăşesc 1.000 de euro”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Când are loc greva profesorilor

Pe de altă parte, s-a anunțat grevă de avertisment în toate școlile din România, miercuri, 19 ianuarie 2022, conform unui comunicat al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” (FSE). Astfel, profesorii nu vor face ore în intervalul 11:00-13:00.

Urmăriți Impact.ro și pe