Oraşul din România care se micşorează de la an la an. A pierdut mult teritoriu, fenomenul e îngrijorător

Ioana Bucur 07.02.2022, 18:29
Oraşul din România care se micşorează de la an la an. A pierdut mult teritoriu, fenomenul e îngrijorător

În timp ce Bucureștiul atrage din ce în ce mai mulți tineri dornici să profite din plin de oportunitățile oferite de viața din capitala țării, situația este cu totul diferită în localitățile din provincie. Un raport realizat Banca Mondială în toamna anului 2021 a scos la lumină o realitate îngrijorătoare: acesta este orașul din România care se micşorează de la an la an. Cum se explică fenomenul.

Realitatea vieții din țară, prezentată într-un raport al Băncii Mondiale

Aproape trei sferturi din populația țării noastre, 76%, trăiește într-un oraș sau într-o zonă suburbană, zone ce generează nu mai puțin de 97% din producția economică a României, se menționează într-un raport realizat de Banca Mondială în septembrie 2021.

În document se subliniază importanța dezvoltării orașelor pentru creșterea economică și rolul esențial pe care îl joacă autoritățile locale în acest sens. Însă analiza evoluției acestora din ultimii ani a scos la iveală un fenomen îngrijorător.

Raportul clasifică România ca țară în curs de dezvoltare și unul dintre statele sărace din Uniunea Europeană, fapt evidențiat și prin involuția demografică, dar și prin așa-zisul fenomen de diminuare a suprafeței locuibile în anumite orașe. Printre acestea se numără și Mizil, din județul Prahova. Un alt document, din 2016, a arătat că orașul Mizil a pierdut din teritoriu în fiecare din ultimii 17 ani.

Situat în județul Prahova, orașul Mizil este printre primele orașe, într-un top al zonelor cu mari pierderi ale suprafețelor, contorizate în hectare. Conform celor mai recente date, orașul a pierdut în ultimii 17 ani aproximativ 1.400 de hectare de teren.

Oraşul din România care se micşorează de la an la an

Oraşul din România care se micşorează

Proiectul realizat de Banca Mondială în colaborare cu Ministerul Muncii, în 2016, a inclus un „Atlas al zonelor rurale marginalizate și al dezvoltării umane locale din România” – un instrument de identificare a satelor sărace și a comunităților rurale marginalizate.

În „Atlas” apare și orașul din România care se micşorează de la an la an – Mizil. De la pierderea de hectare de teren, până la starea infrastructurii, toate sunt dovada faptului că aici deteriorarea nu este doar legată de diminuarea suprafețelor locuibile, dar și a factorului socio-economic.

Specialiștii de la Banca Mondială au notat faptul că starea tehnică a drumurilor din orașul Mizil este critică și nu corespunde standardelor de siguranță şi trafic, mai mult de jumătate din infrastructura de drumuri din oraș nefiind asfaltată, mare parte din sistemul rutier fiind fie pietruit, fie umplut cu balast sau amestec de pietriș.

În raport se precizează că doar investiții importante în infrastrucură și îmbunătățirea calității vieții celor care locuiesc în Mizil și în celelalte orașe care se confruntă cu aceleași probleme pot schimba soarta acestor localități.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...