Pensiile în România cresc cu ajutor de la Banca Mondială. Cum va fi făcută noua lege

Ana Anitoiu 25.12.2021, 16:05
Pensiile în România cresc cu ajutor de la Banca Mondială. Cum va fi făcută noua lege

Pensiile în România cresc cu ajutor de la Banca Mondială. Ministerul Muncii și Protecției Sociale înființează un comitet a cărui misiune este aceea de a monitoriza reforma sistemului public de pensii, conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după cum arată un proiect ce a fost pus în dezbatere de această instituție. Iată cum va fi făcută noua lege.

Cum va ajuta Banca Mondială creșterea pensiilor în România

Banca Mondială ar urma să fie cea care va face consultanța pentru schimbarea legii pensiilor, precum și pentru reforma sistemului de salarizare publică, după ce licitația în acest sens a fost anulată din cauza interesului scăzut din piață.

În luna octombrie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a scos la licitație pe platforma publică SICAP (Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice) un contract în valoare de 6 milioane euro, sumă echivalentă cu 24 de milioane de lei pentru consultanță în privința reformei sistemului de salarizare publică și a legii pensiilor.

„Lipsă ofertanți la lotul pe salarizare. Un singur ofertant la lotul pe pensii care nu a îndeplinit condițiile. Am demarat discuțiile pentru expertiza necesară cu Banca Mondială”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, săptămâna trecută.

Banca Mondială ar urma să semneze contractul necesar în luna ianuarie a noului an. Până atunci, instituția ar mai avea nevoie în prezent doar de aprobări de la Washington.

Pensiile in Romania cresc cu ajutor de la Banca Mondiala
Pensiile in Romania vor fi majorate cu ajutor de la Banca Mondiala

Ministerul Muncii, dezbatere publică

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin referitor la constituirea unui comitet de monitorizare a reformei sistemului public de pensii conform PNRR. Adoptarea acestui proiect și înființarea comitetului trebuie să aibă loc până la data de 31 decembrie 2021. Pentru a primi banii, este nevoie ca acesta să intre în vigoare.

Din acest comitet vor face parte, printre alții: ministrul Muncii, care îl va conduce, ministrul Finanțelor și președintele Casei Naționale de Pensii, dar și alți membri, precum președintele Camerei Deputaților și/sau Președintele Senatului și ministrul Justiției.

Reuniunile comitetului vor avea loc cel puțin trimestrial pe durata implementării reformei și ori de câte ori va fi nevoie în perioada de monitorizare ex-post. Vor putea avea loc și reuniuni extraordinare la inițiativa oricărui membru, la cererea Comisiei Europene sau ori de câte ori situația o va impune pentru soluționarea problemelor deosebite identificate în implementarea reformei.

Dacă jalonul referitor la consultanță și cel referitor la constituirea comitetului de monitorizare a reformei vor fi atinse până la data-limită, România va primi sumele alocate pentru aceste obiective la finalul lunii martie.

Ce se va schimba în privința pensiilor și salariilor din România, cu ajutorul Băncii Mondiale

Schimbarea legilor referitoare la pensiile românilor și la salariile din țară, ce vizează direct milioane de români, este asumată de stat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, în fața Uniunii Europene. Obiectivul este de a fi eliminate unele inechități și discrepanțe.

Printre scopuri se numără: eliminarea sau plafonarea unor sporuri, aplicarea principiului contributivității, precum și eliminarea discrepanțelor de gen. Modelul va fi luat din străinătate, de la alte țări din Uniunea Europeană. Vezi și ce se tipărește pe taloanele de pensie în luna ianuarie!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...