Orașul din România care nu mai vrea să consume curent de la stat. Economia va fi uriașă

Badea Violeta 03.02.2023, 15:48
Orașul din România care nu mai vrea să consume curent de la stat. Economia va fi uriașă

În anul 2023, curentul electric a devenit un lux. Cu toate acestea, nu ne putem lipsi de el. Tocmai din acest motiv, autoritățile dintr-un oraș din România s-au gândit să construiască un parc fotovoltatic. Acesta ar urma să asigure aproape tot necesarul de energie electrică pentru consumul public al localității.

Într-un oraș din România se va construi un parc fotovoltaic de 3,4 hectare

Parc fotovoltaic pe un teren de 3,4 hectare. Asta are în plan municipalitatea din Blaj, care a lansat deja o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru obiectivul „Crearea unei facilități de producție energie electrică din SER pentru consumul propriu al UAT Blaj”.

Valoarea proiectului se ridică la peste 4,7 milioane de lei și include mai mult de 1.500 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate instalată de 880 kW. Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, după cum au anunțat aleșii locali.

Totodată, municipalitatea a transmis că parcul fotovoltaic, care va produce energie electrică din surse solare, va asigura aproximativ 80% din necesarul de energie electrică al orașului Blaj. Concret, curentul va fi folosit pentru iluminatul public, școli și clădiri publice. Construcția va fi amplasată undeva la ieșirea din Blaj.

Citește și Vestea momentului pentru românii vulnerabili, se întâmplă cu voucherele de energie: Poșta Română a făcut anunțul!

Primaria Blaj vrea sa construiasca un parc fotovaltaic
Primaria Blaj vrea sa construiasca un parc fotovaltaic

Și Primăria Braşov are de gând să facă un parc fotovoltaic

Municipalitatea din Brașov dorește, de asemenea, să construiască un parc fotovoltaic pe un teren de 20 de hectare. Acesta se va afla în partea de nord a orașului și va asigura mai mult de 89% din necesarul de energie pentru consumul public al Unității Teritorial Administrative.

Investiția se ridică la o valoare totală de circa 22 de milioane de euro, echivalentul a aproape 109 milioane lei. Un proiect asemănător este derulat și în orașul Ocna Mureș din județul Alba, unde autoritățile plănuiesc construirea unui astfel de parc cu 1.500 de panouri.

La fel ca și în celelalte două cazuri de mai sus, energia electrică ar urma să asigure iluminatul stradal, al clădirilor primăriei, școlilor și serviciilor aferente administrației locale.

Citește și Președintele Iohannis, vizită oficială în Azerbaidjan: „Vom dezvolta un cablu submarin pentru energie electrică verde la Marea Neagră”!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...