Orașul din România care depășește Bucureștiul și Clujul. Devine lider la dezvoltare economică

Ana Anitoiu 13.11.2022, 20:11
Orașul din România care depășește Bucureștiul și Clujul. Devine lider la dezvoltare economică

Un oraș din România depășește Bucureștiul și Clujul, devenind lider în ceea ce privește dezvoltarea economică. Succesul se datorează, printre altele, disponibilității terenurilor și deschiderii autorităților locale.

Ce oraș din România depășește Capitala și Clujul

În afară de cele două avantaje amintite, orașul ce depășește Capitala și Clujul este ajutat de faptul că este situat aproape de vest și de faptul că beneficiază de conexiunea pe autostradă, alături de nodurile intermodale dintre rutier, feroviar şi aerian.

„Proiectul Nokian are o investiţie iniţială de 650 mil. euro şi are trei faze. Dacă se vor realiza toate trei, vorbim de o investiţie totală de 1,5 mld. euro. Investiţia merge la Oradea datorită infrastructurii. Merge datorită terenului care are putere instalată, gaz, canalizare şi apă curentă.

Sunt oameni locali, dincolo de primarul Florin Birta şi Ilie Bolojan, precum Alina Silaghi de la ADLO sau Mihai Jurca, city managerul care ne-au oferit informaţiile necesare. Când analizezi 150 de terenuri micile diferenţe se adună”, a explicat Viorel Opaiţ, business development di­rector în cadrul companiei de consultanţă JLL, implicat în investiţia celor de la Nokian.

Afacerea cu care au dat lovitura doi frati din Bihor
Oradea, peste Bucuresti si Cluj in privinta dezvoltarii economice

Bihor, județul cu cea mai mare creștere a cifrei de afaceri

De altfel, județul Bihor are cea mai mare creştere a cifrei de afaceri dintre primele zece cele mai puternice judeţe din mediul de afaceri românesc. Anul trecut, cifra de afaceri totală a celor 29.000 de firme înregistrate în acest județ a ajuns la 46,1 miliarde de lei, adică 9,4 miliarde de euro, cu 21% mai mare faţă de cea din 2019, conform unei analize făcute de ZF.

În top zece cele mai puternice județe din businessul românesc se află: Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş, Argeş, Prahova, Constanţa, Braşov, Bihor şi Sibiu. În ultimii ani, Bihor a depășit Sibiu și Mureș, județe ce în anii 2014 – 2015 erau înaintea regiunii de la graniţa de nord-vest a României.

„Încheiem anul 2022 cu investiţii de peste 800 mil. euro în Oradea. Din 2008 şi prezent mai avem investiţii de 600 mil. euro în parcurile industriale la care se adaugă cele anunţate anul acesta – în total peste 1,4 mld. euro. Astfel de investiţii nu se pot face într-un oraş, indiferent de facilităţile oferite, dacă nu ar exista colaborare guvernamen­tală.

Această investiţie este una dintre cele mai mari din România ultimilor ani şi atunci orice investiţie are nevoie de ajutorul statului şi noi beneficiem de o bună colaborare cu guvernul şi cei de la Nokian au fost asiguraţi de sprijinul Executivului.“, a spus Florin Birta, primarul muni­ci­pi­ului Oradea, în cadrul emisiunii „ZF Investiţi în România!”.

Primarul din Oradea a mai spus că la sfârșitul acestei luni va fi anunțată o nouă investiție de 50 de milioane de euro, în Parcul Industrial din acest oraș. Oficialul a adăugat că de la începutul acestui an, primăria a cumpărat 35 de hectare, pentru că marea problemă este de a asigura terenul necesar investiţiilor.

Florin Birta a precizat că invetițiile din ultimii 10 ani în parcurile industriale construite în Oradea au creat peste 10.000 de locuri de muncă în acest oraș. Adică o medie de 1.000 de noi locuri de muncă anual.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...