Oraşul cu cele mai mici pensii din România. Localitatea în care pensionarii iau mai puţin de 1.300 de lei pe lună

Nicu Stan 31.03.2022, 19:13
Oraşul cu cele mai mici pensii din România. Localitatea în care pensionarii iau mai puţin de 1.300 de lei pe lună

Oraşul cu cele mai mici pensii din România. Care este localitatea în care pensionarii iau mai puţin de 1.300 de lei pe lună. Nivelul pensiei medii la nivelul județelor arată diferenţe mari, date în principal de locurile de muncă şi salarizarea din trecut ale respectivilor pensionari. Unde sunt cei mai fericiți pensionari.

Acesta este oraşul cu cele mai mici pensii. Ce localnici încasează mai puțin de 1300 de lei lunar

S-a aflat care este orașul unde pensionarii au cele mai mici pensii. Acestea nu depășesc 1300 de lei. Diferențele dintre pensiile oamenilor din diferite județe sunt mari. Spre exemplu, în Hunedoara un pensionar ia o pensie de 2.000 de lei pe lună, în timp ce în Botoşani pensionarii încasează sub 1.300 de lei pe lună.

Pensia medie lunară din România, anul trecut, a ajuns la 1.666 de lei, în creştere cu 11% faţă de anul 2020. Astfel, cei circa 5 milioane de pensionari din România, pentru care statul alocă anual un buget de peste 100 de miliarde de lei, au avut anul trecut o pensie medie de 1.666 de lei net în fiecare lună.

10 miliarde pe an din bugetul de la pensii se duc pe pensiile speciale
10 miliarde pe an din bugetul de la pensii se duc pe pensiile speciale

Diferențe mari între pensii

Nivelul pensiei medii la nivel de județ este dat de locul de muncă și salariul pe care le-a avut pensionarul, astfel că diferențele sunt unele consitente, informează Mediafax.

„Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 851 de lei (1273 lei în judeţul Botoşani, 1281 lei în Giurgiu, 1297 lei în Vrancea, faţă de 2124 lei în judeţul Hunedoara, 2026 lei în Municipiul Bucureşti, şi 1889 lei în judeţul Braşov)”, informează reprezentanții Institutului Naţional de Sta­tistică.

Hunedoara, cele mai mari pensii

Hunedoara este judeţul cu cele mai mari pensii, pentru că a fost cel mai industrializat şi cel mai urbanizat judeţ din România în trecut, fiind un reprezentant de bază al industriei grele.

Angajaţii din acest judeţ au avut salarii mari, însă au lucrat în condiţii de muncă grele, în mină, în combinate siderurgice sau la căi ferate.

Hunedoara, ocolită de investitori

În prezent, Hunedoara este un județ ocolit de investitori, întrucât nu are infrastructura suficient de dezvoltată.

În 2021, numărul mediu de pensionari a fost de circa 5 milioane, mai puțin cu 49.000 de persoane faţă de anul 2020. Anul acesta, bugetul alocat de guvern pentru plata pensiilor publice este de 106 miliarde de lei.

Diferența dintre pensia normală și pensie specială

Dincolo de pensiile din sistemul de asigurări sociale de stat, în România mai există circa 200.000 de pensionari cu pensii speciale, în această categorie intrând foști angajați ai MAI, MApN, SRI, SIE…etc., pentru care statul cheltuiește undeva la 10 miliarde de lei într-un an.

Dacă un pensionar primește, în medie, o pensie de sub 1.700 de lei, un pensionar cu pensie specială are o pensie de aproximativ 4.200 de lei pe lună.

Urmăriți Impact.ro și pe