Oraşul care va avea taxi fără şofer din 2023. Pasagerii vor da şi note pentru călătorie

Nicu Stan 15.11.2021, 09:30
Oraşul care va avea taxi fără şofer din 2023. Pasagerii vor da şi note pentru călătorie

Un oraș din America va avea taxi fără şofer începând din anul 2023. Pasagerii vor putea da şi note pentru călătoriile pe care le vor face fără șofer, astfel că administratorul va ști ce are de făcut, ce schimbări ar trebui să facă. Anunțul a fost făcut de companiile de ride-sharing Lyft și Motional.

Un oraș din SUA va avea primele taxiuri fără șofer. De când va fi disponibil nou servici

Orașul Las Vegas, SUA, va avea începând din 2023 mașini de taxi care nu vor avea șoferi la bord. Mașinile vor merge singure.

Anunțul a fost făcut de companiile de ride-sharing Lyft și Motional, iar din flota de mașini a celor două companii vor face parte modelele electrice Hyundai Ioniq 5, care sunt dezvoltate în parteneriat cu constructorul coreean Hyundai.

Asa vor arata taxiurile fara sofer din Las Vegas
Asa vor arata taxiurile fara sofer din Las Vegas

S-au făcut peste 100 de mii de călătorii, însă cu un șofer supraveghetor

Tehnologia mașinilor fără șofer a fost dezvoltată de Motional și a fost testată pe o pistă din Las Vegas, potrivit kntv.com.

De asemenea, serviciul de taximetrie autonom a fost implementat în Las Vegas și în ultimii trei ani, când s-au realizat peste 100.000 de călătorii. Singura diferență este că în vehicule se mai afla o persoană la volan în caz de urgență. În schimb, din 2023, aceste ”robotaxi” nu vor avea un șofer la bord.

Companiile vor aduce îmbunătățiri după recenziile primite de la clienți

În plus, cele două companii au informat un aspect important. Clienții pot trimite recenzii după fiecare călătorie pe aplicațiile Motional și Lyft, iar companiile vor aduce îmbunătățiri în baza recenziilor primite de la clienți.

Deocamdată, companiile Motional și Lyft nu au anunțat detalii despre câte mașini vor constitui flota de taxiuri, dar și dacă acest tip de taximetrie fără șofer se va extinde și în alte orașe din SUA.

China vrea să implementeze și ea taxiurile fără șofer

Și în China se va implementa cât de curând un astfel de proiect, mașini de taxi fără șofer. Astfel, în orașul Shenzen circulă deja taxiuri fără șofer, însă acestea încă nu pot fi comandate de către clienți.

Mașinile din Shenzen nu au șofer de supraveghere. Totul este absolut automat și fără să fie necesară vreo intervenție din partea clientului, pentru a ajunge la destinație.

Taxiurile circulă fără probleme prin Shenzen

Compania din spatele acestui proiect este AutoX și se pare că va intra în istorie ca fiind singura care a pus pe străzi o flotă de autoturisme autonome, fără șoferi, fie și doar în orașul chinezesc Shenzen.

Potrivit datelor obținute de TechCrunch, taxiurile nu sunt încă disponibile pentru clienți, însă circulă fără probleme și nu ar trebui să mai dureze mult până când vor putea fi comandate de către orice client.

Urmăriți Impact.ro și pe