EXCLUSIV

Orașele unde românii divorțează pe capete! Cifrele dezastrului: un cuplu din cinci se separă! Un sociolog renumit a identificat cauzele EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 08.06.2023, 16:42
Orașele unde românii divorțează pe capete! Cifrele dezastrului: un cuplu din cinci se separă! Un sociolog renumit a identificat cauzele EXCLUSIV

Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică arată că că în 2022 a fost pronunțat un divorț la 5,1 căsătorii încheiate. Studiul arată că în 1,4 la sută dintre cazuri cauza este violența fizică. O altă cauză a divorțurilor este alcoolismul, tot 1,4 la sută dintre cazuri. Infidelitate conjugală se reclamă în 2 la sută din cuplurile care desfac căsnicia, iar cauze combinate 2,8 la sută. De asemenea alte situații, sunt invocate în proporție de 28,2 la sută. Impact.ro a stat de vorbă cu sociologul Bogdan Voicu, cercetător ştiinţific  la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române, pentru a vedea ce factori determină aceste rezultate.

„Semănăm mai degrabă ca profil cu țările ex-sovietice, Federația Rusă, Belarus sau Ucraina”

Datele arată că România, cu o rată a divorțurilor de 1,4 la mie, se situează sub media europeană, care este de 1,7 la mie. Cele mai mici rate de divorț la nivel european s-au înregistrat în Malta și Slovenia, iar cele mai mari, în Lituania, Letonia și Suedia. Totuși aceste date nu țin cont de câteva realități esențiale, românii se și căsătoresc mai mult decât în țările occidentale și prin urmare, și numărul divorțurilor va fi mai mare. De asemenea, populația adultă, predispusă după 10-15 ani de căsnicie să divorțeze este mult mai numeroasă decât cea tânără, născută după Revoluție.

„Cifrele respective indică o realitate interesantă, dar ea este mai nunțată decât o arată datele. Structura populației românești nu este una foarte echilibrată, în sensul că populația care are între 40 și 60 de ani este mult mai mare decât cea care are între 20 și 40 de ani. Generațiile născute după 1989 fiind la jumătate decât cele născute înainte. Asta înseamnă că atunci când ne raportăm la mia de locuitori observăm niște cifre mult mai mici decât în realitate, ar trebui să facem analiza pe grupe de vârstă. Dacă ne-am uita în funcție de structura de vârstă a populației am observa că de fapt, numărul de căsătorii în România continuă să fie mai mare decât în România de vest, iar divorțurile sunt foarte mari.

Semănăm mai degrabă ca profil cu țările ex-sovietice, Federația Rusă, Belarus sau Ucraina, unde rata divorțurilor este mare. Rata este mare în raport cu Germania, de exemplu. Dar comparativitatea nu este fantastică, pentru că avem foarte puține căsătorii în țări precum Suedia, Franța, Spania, unde căsătoriile nu mai sunt la fel de întâlnite ca în trecut, fiind înlocuite de concubinaj.”, spune sociologul.

„Nivelul de satisfacție într-un cuplu, ajunge la același nivel ca dinainte de căsătorie după 15 ani”

Totuși societatea românească și-a revenit din acest punct de vedere după pandemie când aveam un divorț la 3,5 căsătorii. Faptul că mulți tineri aleg să se căsătorească foarte devreme este principala cauză a divorțurilor atunci când ajung la maturitate. Datele arată că în medie o căsnicie durează 9,9 ani pentru bărbați și 9,3 ani pentru femei. Iată de ce, având în vedere mărimea populației aflate acum la maturitate, 40-49 de ani, cântărește foarte mult în analiza acestor date. Nici faptul că suntem o societate credincioasă, nici nivelul de trai, nici copiii, și nici alte neajunsuri nu sunt însă relevante pentru aceste date. Ba din contră, tocmai aceste responsabilități țin familia unită, spune socialogul.

„De ce la noi sunt mai multe divorțuri decât în Vest? Pentru că în continuare avem căsătorii la vârste mult mai tinere decât în alte părți. Asta înseamnă experiență de relaționare mai mică cu alții, mai puține relații anterioare și experiență de stat împreună cu persoana cu care te căsătorești. Toate astea fac ca noul cuplu să fie în situația de a experimenta direct ceea ce ar trebui să fie pe termen lung. Atunci divorțul apare mai iute.

Noi aveam o rată ridicată și înainte de 89, și aveam aceeași credință. Studiile pe care le știu eu arată că nivelul de satisfacție într-un cuplu, ajunge la același nivel ca dinainte de căsătorie după 15 ani. Crește înainte și imediat după căsătorie, și revine după 15 ani. De aici și celebra teorie cu criza de la 40 de ani, cam în jurul acelei vârste se împlineau acei 15 ani. Îi văd și pe cei din generația mea, divorțează pe capete. Când te căsătorești cu prietenul din liceu apar asperități mult mai repede, e un pas grăbit pentru mulți. Nu cred că sunt și alți factori.”, mai spune Bogdan Voicu.

Cele mai multe divorțuri sunt în județele Constanţa și Argeș, cu mai bine de 1000 cazuri de divorţ, în București s-au separat legal peste 2.000 de cupluri, adică 8,7% din numărul total, iar cel mai mic număr de divorţuri sunt în judeţele Caraș-Severin şi Covasna.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...