Când se trece la ora de iarnă, de fapt. Anunţul a fost făcut

Stan Filon, Gabriel Alexandru 18.10.2021, 17:48
Când se trece la ora de iarnă, de fapt. Anunţul a fost făcut

Mulți români se întreabă când se trece la ora de iarnă, de fapt. Ca și în anii trecuți, și în 2021 România va trece la ora de iarnă în luna octombrie. Vedeți în rândurile de mai jos când vor trăi românii din nou experiența celei mai lungi zile din an.

Când se trece la ora de iarnă

Trecerea la ora de iarnă va avea loc și anul acesta tot la finalul lunii octobrie. Mai exact, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, România trece la ora de iarnă, când ora 04:00 devine ora 03:00. Acest lucru înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră. Ziua când se shimbă ora și se trece la ora de iarnă este cea mai lungă zi din an. Trecerea la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă, după ce soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică.

Dar de ce se trece, mai exact, la ora de iarnă? Ei bine, oamenii caută să beneficieze cât mai mult de lumina naturală a soarelui. Dar se spune că trecerea la ora de iarnă are un efect pozitiv în ceea ce privește incidența crimelor și a accidentelor rutiere. Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă. Odată cu acest eveniment, cu toții trebuie să ne schimbăm programul de somn și să adormim cu o oră mai devreme.

Cand se trece la ora de iarna
Cand se trece la ora de iarna

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Cu toat acestea, sunt mulți oameni care nu reușesc să-și regleze ceasul biologic și așa apar dereglări hormonale, mai ales cele ale melatoninei, hormonul somnului. Trecerea la ora de iarnă poate provoca oboseli, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice, instalarea asteniei de toamnă. Simptomele pot diferi de la om la om, dar cele mai frecvente sunt dificultatea de a ne trezi dimineața, nervozitate și astenie. Mulți oameni trec peste probleme cu o cafea puțin mai tare, alții însă au nevoie de ajutor de specialitate.

Trecerea la ora de iarnă a fost instituită pentru prima dată în anul 1932 și se folosește în peste 70 de țări. Parlamentul European a votat în martie 2019 renunțarea la ora de iarnă, la nivelul Uniunii Europene, însă măsura nu a fost încă adoptată de țara noastră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...