Opinii. Edictul lui Macron

Dan Mlădinoiu / 27.10.2020, 15:52
Opinii. Edictul lui Macron

Înainte vreme, România a preluat multe și bune învățături de la sora ei mai mare europeană, Franța, pilde și fapte ce i-au conferit notorietate, apreciere, recunoaștere. Toate până la acel abject hiatus al istoriei numit comunism. Cel puțin 45 de ani. Ultimii 30 au curs sub semnul unei inerții cosmetizate unde elita cleptocrată a întreținut relații verticale de dominație.

În România, acest cătun european, a fi adaptat înseamnă a fi șmecher

Nimeni nu a simțit nevoia unui ecarisaj social. După Revoluție, s-a născut timid pentru a evolua cu aplomb în timp o apoteoză a dezmățului politic, în care cel “descurcăreț” prin furt, înșelăciune, evaziune, fals cu toate subramurile sale – de la sperjur până la înscrisuri – escrocherie etc. a fost și este, dacă nu divinizat, măcar admirat.

De aceea, compromisurile au sfârșit invariabil în complicitate. Același este motivul că trăim într-o țară lichelizată, în care nu se mai face istorie, ci se întâmplă câte ceva. A fi valoros în România înseamnă a fi inadaptat. A fi adaptat înseamnă a fi șmecher și adept al murphysmului potrivit căruia veridicul învinge întotdeauna în 3 cazuri din 7.

Asemenea situații de cătun european nu fac decât să violeze celula nervoasă a românilor îmbrățișători de principii pe cale de dispariție, cum ar fi: onestitatea, traiectoria rectilinie a adevărului, munca cinstită, dorința de a face numai bine cât trăiește, concludența ideilor curate și dârzenia în aplicarea lor.

Este posibilă acea curățenie morală de care scriam mai sus? Teoretic da, deși am mari rezerve în ceea ce privește vrerea aplicării ei de către componenții cartierului general care împărățesc țara.

Emmanuel Macron, președintele Franței, și premierul Jean Castex
Emmanuel Macron, președintele Franței, și premierul Jean Castex

Președintele Emmanuel Macron a promulgat Legile Moralității politicienilor

Soluția vine din Franța, ruda noastră latină, tot o republică semiprezidențială, cu de peste trei ori populația românească, a doua putere economică europeană și a cincea mondială, membră a G7, G20, a zonei euro, spațiului Schengen, gazdă a sediilor Consiliului Europei, a Parlamentului European și UNESCO. Care ar fi lecția? Președintele Emmanuel Macron, după o consultare cu premierul Jean Castex, a emis un semnal clar, promulgând Legile Moralității politicienilor.

Mai exact, niciunul cu cazier judiciar nu mai poate fi ales în Hexagon de acum înainte, iar parlamentarilor le este strict interzis să își angajeze membrii familiei.

“Aceste două legi reprezintă angajamente importante pe care le-am făcut în campania electorală (n. red.- a fost ales în 2017) și constituie o reformă în viața politică (…) Imposibilitatea ca un parlamentar să îi angajeze pe membrii familiei sale este acum promulgată, imposibilitatea de a fi ales dacă ai un cazier judiciar este azi promulgată, imposibilitatea de a nu da socoteală pentru indemnizațiile primite este și ea promulgată”, a subliniat șeful statului occidental.

De subliniat că edictul este valabil și în teritoriile franceze situate în afara bătrânului continent: Guadelupa, Guyana franceză, Martinica, Reunion și Mayotte.

Vorbim aici despre politicieni care gestionează un PIB de aproximativ trei trilioane de dolari și o națiune cu un indice al dezvoltării umane deosebit de ridicat. Extinzând colocvial, sub semnul umorului această inițiativă de tip barieră, cred că ar fi subscris până și Ludovic al XIV-lea, Napoleon I sau Charles de Gaulle.

Se spune că un om care vorbește face mai mult zgomot decât o armată care tace. De s-ar încerca la noi introducerea unor asemenea opreliști legale, oastea de politicieni ar demonstra în stradă împotriva pângăririi probității lor morale. În vreme ce strigătele lor ar acoperi acustic toate ordinele militare însumate ale Statelor Unite, Chinei și Rusiei, iar un vot pe această temă ar avea tot atât efect ca al unui basm cu zmei citit unei clase de creșă dezafectată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI