OPINIE. PSD s-a pierdut cu firea

Dan Mlădinoiu 28.09.2020, 14:25
OPINIE. PSD s-a pierdut cu firea

Scrutinul încheiat aseară a dat cep unui lung șir de vorbe și de ipoteze. S-a putut vedea de pe Caraiman că main eventul localelor era Capitala. Acolo unde dna Pandele Gabriela Voluntari a năzuit cu disperare să-și păstreze centura cu diamante la categoria primar. Nu a reușit.  Însă, pierderea adevărată se contorizează la PSD. Și e categorică. “Uzina” edilitar- centrală, cu 35.000 de angajați (direct și indirect), a făcut scurt circuit taman atunci când supratensiunea a înroșit cablurile de alimentare a jilțului de la care plecau ordinele executivului bucureștean.

Opinie Dan Mlădinoiu despre înfrângerea PSD în alegerile locale

La acest fiasco au contribuit voturile politice antipesediste cărora i s-a adăugat factorul uman. Dacă fobia față de socialiști devenise un laitmotiv încă de la înfrângerile usturătoare de la europarlamentarele și prezidențialele de anul trecut, latura fibrei morale pendula încă într-o imaginară balanță. De aceasta din urmă trebuia să se ocupe G. Firea. N-a făcut-o, pentru că așa îi e textura.

Măcar să-l fi plagiat pe adversarul său, Nicușor Dan. Cu al său discurs modest, plat, lipsit de paiete kitschoase, dar sincer și la obiect. Respectiva doamnă nu a înțeles că un dublu internațional olimpic la matematică a primit nota maximă la concursurile reginei științelor exacte. Ele i-au conferit candidatului independent atuurile unei stategii calculate, sigure, unde zero după virgulă nu are valoare.
Astfel, dna Gabi a recurs la repertoriul cel mai la îndemână. Cel ce dă rezultate în piețe și iarmaroace: voce stridentă, ton ascuțit-înțepător, stare lăuntrică semiconflictuală, gestică țățistă. Drept care, oamenii au perceput-o ca pe una din numeroasele frâne ale PSD din drezina ce ar trebui să ducă vagoanele urbei către propășire, nu la depou.

PSD e marele perdant al alegerilor

O cutumă a fair-playului sportiv zice că învingătorul trebuie să primească victoria cu lacrimi în ochi, iar învinsul cu zâmbetul pe buze. Nu e cazul socialiștilor și nici al Gabrielei Pandele Firea. Decizia liberalilor de a-l susține pe Nicușor Dan s-a dovedit inspirată. Contrastul dintre el și Firea este imens.

Înfruntarea din 27 septembrie, în urma căruia PSD pierde Bucureștiul după 10 ani de conducere, indică limpede că liderul stângii românești a luat-o la vale în opțiunile cetățenilor. Așa cum anticipam într-un articol precedent, a luat două primării de sector, la care adaug altele numite Craiova și Galați. Bănia, ca și portul de la mila 80 a Dunării, se vor cantona într-un anonimat unde timpul uită să mai curgă. Să recunoaștem, un rezultat sfrijit, dacă iei numai două din primele 10 mari orașe ale țării.

Moldova începe să intre la ”pierderi”

Faptul ne arată că PSD își pierde, cel puțin pe cale naturală, electoratul captiv. Neavând oameni charismatici, a apelat la un stil obstrucționist, cu “crampoane” puse pe tibiile adversarilor. Continuă să domine politica locală, însă doar în sud. Ardealul este majoritar liberal. La rubrica “pierderi treptate” a intrat și Moldova. Locul alegătorilor PSD care au defectat este luat odată cu intrarea celor cu certificate de naștere înregistrate între 1995-2010. Aceștia par destul de bine implicați politic. Dovada? Conform datelor oficiale, tinerii sub 25 de ani au votat în București cu 70% mai mult decât până acum, iar 60% dintre alegătorii lui Nicușor Dan au sub 30 de ani. Admirabil!

Ar mai fi titluri demne de manșetele ziarelor înfrângerile din Orașul Florilor și din Leagănul Vrâncioaiei. Acolo, în Banat, veșnicul Robu a pierdut umilitor, cu o diferență de 20%, în față unui om, Dominic Fritz (USR), crescut într-un sat nemțesc. Ceva mai la est, cneazul Focșanilor, Oprișan, s-a rătăcit într-o fundătură după 20 de ani de voievodat. Un pol de epocă în care infatuarea, subdezvoltarea și impostura au domnit discreționar.

Marcel Ciolacu prezideaza una dintre cele mai grele perioade din istoria partidului

USR crește văzând cu ochii și devine tot mai reală posibilitatea să constituie o grupare politică decisivă în formarea unei majorități. Dacă ocuparea Olteniței iliesciene nu evadează din firesc, altceva are menirea să ridice multiple semne de întrebare. Anume, adjudeacrea Primăriei sectorului 5 de către autorul moral al tragediei din urmă cu cinci ani derulată în clubul Colectiv, Piedone. În opinia mea, din orice unghi am privi, cel mai îndreptățit să ocupe fotoliul de edil-șef ar fi fost domnul Cristian Băcanu. N-a fost să fie, dar urmează, se pare, o serie de clarificări în această cauză.

”Păzește-te a doua zi după succes”

Revenind la acuzatul Popescu-Piedone, condamnat la 8 ani și jumătate, inițial 15, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, susținea imediat după cumplitul incident: “Nu am ce să-mi reproșez, am îndeplinit toate formele legale de eliberare a acordului de funcționare”. Înseamnă că magistrații care l-au incriminat nu au absolvit Dreptul, ci Facultatea de Împachetat Fum, nu? Urmând logica fostului cârciumar. O fi adevărat că politica este modul prin care cei fără principii îi conduc pe cei fără memorie, dar nici chiar așa!

Stânga alcătuită din PSD, Pro România și ALDE a intrat în faza „cioburi”. Cel puțin în cazul ultimelor două, care au obținut fiecare sub 2%. Peste toate plouă cu deznădejde și exasperare. Așa va fi și la iarnă, pentru că localele au o influență considerabilă și tradițională asupra parlamentarelor.

Glorie învingătorilor! Era să continui cu “onoare învinșilor”, dar mă opresc. Sunt tăbăcit de atâtea înfrângeri personale, de atâtea aripi frânte ale aspirațiilor mele din toate scrutinurile de până acum. Am perceput o geană de lumină în Cheia Convenției Democratice, din ‘96- 2000. Însă m-am convins repede că Emil Constantinescu a fost cel mai bun președinte din epoca Iliescu. Învingătorilor de ieri le recomand să ia în calcul spusele lui Titu Maiorescu: “Păzește-te a doua zi după succes!”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI