Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat vineri că a primit „rapoarte credibile” despre mai multe cazuri de utilizare de către forțele rusești a munițiilor cu dispersie în zone populate din Ucraina, adăugând că utilizarea fără discriminare a acestor arme ar putea constitui crime de război.
„Din cauza efectelor lor pe arii extinse, utilizarea munițiilor cu dispersie în zonele populate este incompatibilă cu principiile dreptului umanitar internațional care guvernează desfășurarea ostilităților”, a declarat purtătoarea de cuvânt Liz Throssell pentru jurnaliștii de la Geneva, titrează Reuters.
„Reamintim autorităților ruse că atacurile directe împotriva civililor și a obiectelor civile, precum și așa-numitele bombardamente zonale în orașe și sate și alte forme de atacuri nediscriminatorii, sunt interzise de dreptul internațional și pot constitui crime de război.”
Întrebată despre o potențială care ar permite unor utilizatori să îndemne la violență împotriva rușilor și a soldaților ruși, Throssell a calificat-o drept „îngrijorătoare” și a spus că biroul său o va aborda cu compania.
Platforma Meta va permite utilizatorilor Facebook și Instagram din unele țări să îndemne la violență împotriva rușilor și a soldaților ruși în contextul invaziei din Ucraina, potrivit unor e-mailuri interne consultate joi de Reuters, într-o modificare temporară a politicii sale privind discursul de ură.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De asemenea, compania de socializare permite temporar unele postări care îndeamnă la moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui belarus Alexander Lukașenko, potrivit e-mailurilor interne adresate moderatorilor săi de conținut.
„Ca urmare a invaziei rusești din Ucraina, am permis temporar forme de exprimare politică care în mod normal ar încălca regulile noastre, cum ar fi discursuri violente precum „moarte invadatorilor ruși”. În continuare nu vom permite apeluri credibile la violență împotriva civililor ruși”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta.