OMV a dat lovitura. Profitul companiei austriece a explodat după scumpirea petrolului și gazelor

Mihnea Tălău 28.07.2022, 10:40
OMV a dat lovitura. Profitul companiei austriece a explodat după scumpirea petrolului și gazelor

Potrivit datelor de joi, remise de Bursa de Valori Bucureşti, Grupul energetic austriac OMV AG, acţionarul majoritar al OMV Petrom, a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în creştere cu 374%, la 4,646 miliarde de lei, comparativ cu rezultatul net de 980 milioane lei consemnat în perioada similară a anului trecut.

Profitul operațional, dublu față de anul trecut

Și profitul operaţional în valoare de 5,558 miliarde de euro în primele şase luni ale anului, este în creştere cu 156% comparativ cu perioada similară a anului trecut, graţie majorării preţurilor la petrol şi gaze naturale.

În plus, cifra de afaceri semestrială a grupului OMV a crescut şi ea cu 124%, până la 30,621 miliarde de euro, informează Agerpres.

Concret, pe trimestrul al doilea, profitul operaţional a atins un nivel record de 2,937 miliarde de euro, mai mult decât dublu faţă de 1,299 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările s-au dublat şi ele până la 14,79 miliarde de euro.

Pentru acest an, OMV se aşteaptă ca preţul mediu al ţiţeiului Brent să fie de peste 100 dolari per baril, faţă de 71 dolari per baril în 2021, şi la o marjă de rafinare de aproximativ 15 dolari per baril, semnificativ mai mare decât cea de 3,7 dolari per baril înregistrată în 2021.

În ultimele săptămâni, OMV s-a confruntat cu o reducere a livrărilor de gaze naturale din Rusia, și nu se aşteaptă la o oprire completă a exporturilor de gaze ale Rusiei.

Un celebru artist din Romania a trecut prin clipe de cosmar intr-o benzinarie. Banii mei disparuser Ce s-a intamplat, de fapt

OMV AG este acţionarul majoritar al OMV Petrom

„Cu toate acestea, incertitudinile cu privire la viitoare reduceri ale livrărilor persistă şi ar putea conduce la noi pierderi”, a informat grupul austriac în raportul pentru trimestrul doi, publicat joi.

Grupul OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...