Omul de bază al lui Vladimir Putin, îndepărtat de la conducerea armatei. Ce s-ar fi întâmplat cu Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării

Anca Manolica 29.08.2022, 22:00
Omul de bază al lui Vladimir Putin, îndepărtat de la conducerea armatei. Ce s-ar fi întâmplat cu Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării

Serghei Șoigu este mâna dreaptă a lui Vladimir Putin, fiind ministrul rus al Apărării. Un ofițer militar care a fost întotdeauna alături de liderul său, el îi împărtășește viziunea pe care Rusia trebuie să o aibă pentru a-și recăpăta măreția pierdută. Cu toate acestea, se pare că el ar fi fost îndepărtat de la conducerea armatei ruse. Care este motivul.

Serghei Șoigu, omul de bază al lui Vladimir Putin

Originar din îndepărtata regiune rusă Tuva, acesta a devenit ministrul pentru situații de urgență al Kremlinului în momentul prăbușirii Uniunii Sovietice. Ulterior, a fost ales de Putin pentru a fi ministru al Apărării în 2012, cu toate că nu avea niciun fel de experiență militară sau de luptă. Serghei Şoigu a supravegheat anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Potrivit unui consilier al ministrului ucrainean de interne, Vadim Denisenko, citat de agenția de presă Ukrinform, ministrul rus al apărării, nu s-ar mai afla la conducerea armatei de mai bine de trei luni.

„De fapt, cred că Şoigu a încetat să mai joace vreun rol în Ministerul rus al Apărării încă de acum trei luni. Atât (Valeri) Gherasimov (şeful Statului Major rus), prim-adjunct al ministrului rus al apărării, cât şi Şoigu nu mai sunt, de fapt, la conducerea armatei ruse”, a spus Denisenko luni, 29 august.

Declarațiile acestuia fac trimitere la informaţii publicate anterior de serviciile secrete britanice, potrivit cărora Serghei Şoigu a fost îndepărtat de la comanda trupelor ruse din Ucraina din cauza problemelor cu care se confruntă armata pe teritoriul ucrainean.

Serghei Șoigu, omul de bază al lui Vladimir Putin
Serghei Șoigu, omul de bază al lui Vladimir Putin

Denisenko: „A încetat de mult să mai reprezinte ceva pentru ofiţerii ruşi”

Consilierul ucrainean mai spune că, dacă generalul Valeri Gherasimov nu mai apare nicăieri, Şoigu trebuie să îndeplinească anumite funcţii simbolice. Astfel, el nu mai este acum decât o „anexă”, care este scoasă atunci când trebuie să se facă anumite fotografii.

„De facto, el (Şoigu) a încetat de mult să mai reprezinte ceva pentru ofiţerii ruşi”, a adăugat acelaşi consilier ucrainean, potrivit căruia preşedintele Vladimir Putin a preluat întregul management al armatei ruse și acesta ar fi adevăratul ministru al apărării în Federaţia Rusă.

Generalii îi raportează „direct lui Putin despre tot ce se întâmplă în armată şi pe front, dar şi în complexul militar-industrial al Federaţiei Ruse”, susţine Denisenko,

Într-un buletin informativ anterior, Ministerul britanic al Apărării, citând date ale serviciilor sale de informaţii, spunea că reputaţia omologului lui, Serghei Şoigu, în rândul soldaţilor şi ofiţerilor armatei ruse este la un nivel extrem de scăzut.

Se pare că Serghei a încercat multă vreme să scape de reputaţia de om fără experienţă militară, întrucât cea mai mare parte a carierei sale a fost în sectorul construcţiilor şi la conducerea Ministerului Situaţiilor de Urgenţă. Actuala campanie militară i-ar fi dat lovitura de graţie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...