OMS anunță că vaccinurile sunt eficiente contra tuturor variantelor de covid. Avertizare: ”Pandemia nu s-a terminat”

Stan Filon 20.05.2021, 17:40
OMS anunță că vaccinurile sunt eficiente contra tuturor variantelor de covid. Avertizare: ”Pandemia nu s-a terminat”

Organizația Mondială a Sănătății trage un puternic semnal de alarmă și spune că pandemia de coronavirus nu s-a terminat! Oficialii cer tuturor oamenilor să acționeze cu prudență, mai ales din cauza variantei de coronavirus care face ravagii în India.

OMS anunță că vaccinurile sunt eficiente contra tuturor variantelor de covid

Cu toate acestea, Organizaţia Mondială a Sănătătţii (OMS) a anunțat că vaccinurile împotriva covid-19 sunt eficiente împotriva ”tuturor variantelor” SARS-CoV-2, însă recomandă o evitare pe cât posibil a călătoriilor internaţionale, din cauza variantei indiene a noului coronavirus, relatează AFP.

Oficialii OMS au dat asigurări că până în prezent vaccinurile disponibile şi aprobate sunt eficiente împotriva ”tuturor variantelor” noului coronavirus, dar cer să se acţioneze în continuare cu ”prudenţă” împotriva covid-19, deoarece ”pandemia nu s-a terminat”, subliniază însărcinata OMS cu Situaţii de Urgenţă în Europa Catherine Smallwood.

OMS anunta ca vaccinurile sunt eficiente contra tuturor variantelor de covid
OMS anunta ca vaccinurile sunt eficiente contra tuturor variantelor de covid

Autoritățile din Europa sunt cu ochii pe varianta indiană a coronavirusului

OMS recomandă o evitare a deplasărilor internaţionale, din cauza riscului variantei indiene a coronavirusului, chiar dacă situaţia se îmbunătăţeşte vizibil în Europa. Directorul OMS Euuropa Hans Kluge a vorbit despre o ”înfruntare a unei ameninţări persistente şi unor incertitudini noi” cauzate de noua variantă a SARS-CoV-2 depistată în India şi descoperită și în jumătate dintre cele 50 de ţări din regiune.

Cu toate acestea, OMS vine i cu o veste bună în ceea ce privește lupta împotriva coronavirusului. Potrivit datelor oficiale, în regiunea Europa – care include o parte a Asiei Centrale – numărul cazurilor noi a scăzut cu 60% în decurs de o lună – de la 1,7 milioane de la jumătatea lui aprilie, la 685.000, câte se înregistrau săptămâna trecută.

”Ne îndreptăm în direcţia bună, însă trebuie să rămânem vigilenţi (…). O creştere a mobilităţii, interacţiuni fizice şi asunări pot antrena o creştere a transmiterii (covid-19) în Europa”, a declarat Hans Kluge.

Acesta mai avertizează că relaxarea măsurilor sociale împotriva covid-19 trebuie să aibă loc în paralel cu o intensificare a eforturilor de depistare, urmărire, secvenţiere şi vaccinare, avertizează OMS.

”Vaccinurile poate că sunt o lumină la capătul tunelului, însă nu putem să ne lăsăm orbiţi de această lumină”, avertizează directorul OMS Europa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...