OMS, despre covid-19 „scăpat din laborator”: E un scenariu perfect pentru filme

Ana Anitoiu 04.02.2021, 21:41
OMS, despre covid-19 „scăpat din laborator”: E un scenariu perfect pentru filme

Liderul echipei de experți ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care lucrează la o anchetă referitoare la originea pandemiei de coronavirus, în orașul Wuhan din China, a făcut o declarație prin care a părut să ironizeze o teorie ce s-a tot vehiculat, de la începutul crizei. El și-ar fi făcut cunoscut punctul de vedere în privința ideii că noul coronavirus a fost ”scăpat din laborator”.

Șeful anchetatorilor de la OMS, despre COVID-19 „scăpat din laborator”

Peter Ben Embarek, liderul experților OMS care se ocupă de ancheta de la Wuhan, a dat un interviu pentru agenţia France Presse. În cadrul acestuia, expertul a părut să scoată din ecuație posibilitatea ca noul coronavirus să fi fost scăpat dintr-un laborator. Mai exact, el a spus că acesta ar fi mai degrabă un ”excelent scenariu de film”.

Liderul echipei de cercetători ai OMS a vizitat Institutul de Virusologie din Wuhan, în centrul Chinei, la ceva timp după ce acesta a fost acuzat de fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, că a permis să ”scape coronavirusul”, accidental sau intenționat, dintr-unul din laboratoarele sale. De altfel, și Mike Pompeo, fostul şef al diplomaţiei americane, a aruncat vina asupra institutul, cu puțin timp înainte de a ieși din funcție.

OMS, despre covid-19 ”scăpat din laborator”: E un scenariu perfect pentru filme
Doi barbati cu masti de protectie

Cu ce se ocupă institutul acuzat de Donald Trump

Mai exact, la Institutul de Virusologie din Wuhan studiază numeroase virusuri, inclusiv coronavirusuri, într-un un laborator de înaltă securitate, de tip P3 (”patogen clasa 3”), pe care îl deține din anul 2012.

În plus, acest Institut are un laborator de tip P4, dedicat unor patogeni şi mai perculoşi, un laborator cu un nivel de securitate şi mai mare, în care se pot cerceta tulpini precum Ebola. Reprezentanții OMS l-au putut vizita.

Liderul anchetei OMS a făcut o promisiune

Peter Ben Embarek a mai spus că toate aceste teorii i se par ”scenarii excelente pentru filme şi seriale”. El a promis că va urmări știința și faptele înainte de a ajunge la o concluzie referitoare la originea pandemiei de coronavirus.

”Dacă începem să urmărim şi să vânăm fantome de colo-colo, nu vom ajunge niciodată nicăieri”, a spus Peter Ben Embarek, de la Beijing, contactat telefonic de către jurnaliștii de la AFP.

Anunț îngrijorător de la un oficial din Marea Britanie

Recent, Nadhim Zahawi, un oficial din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a spus că există aproximativ 4.000 de variante ale noului coronavirus la nivel mondial. Însă, doar puține dintre acestea sunt mutații importante ce pot deveni periculoase. Companiile ce produc vaccinuri anti-COVID-19 încearcă să își îmbunătățească serurile, pentru a reuși să pună capăt pandemiei.

“Toţi producătorii, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca şi alţii analizează cum îşi pot îmbunătăţi vaccinurile pentru a se asigura că suntem pregătiţi pentru orice variantă – sunt circa 4.000 de variante în lume de COVID-19 în momentul de faţă. Este foarte improbabil ca vaccinul actual să nu fie eficace în privinţa variantelor, fie ele din Kent (comitat din Anglia), fie altele, mai ales când este vorba de îmbolnăviri grave şi spitalizare”, a spus el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...