OMS atrage atenția, după ce mai multe țări au renunțat la măsurile anti-Covid: „Restricțiile ar trebui ridicate încet”

Beatrice Dumitru 02.02.2022, 13:58
OMS atrage atenția, după ce mai multe țări au renunțat la măsurile anti-Covid: „Restricțiile ar trebui ridicate încet”

Mai multe țări au decis să renunțe la restricțiile împotriva coronavirusului, pe fondul ratei de vaccinare ridicate sau pentru că varianta Omicron nu provoacă simptome severe. Dar OMS atrage atenția și spune că nu ar trebui ca guvernele să ridice măsurile de prevenție atât de repede.

„Restricțiile nu ar trebui ridicate dintr-o dată”

Dr. Boris Pavlin de la echipa de răspuns la COVID-19 a OMS a declarat că forma emergentă BA.2 a Omicron nu pare să fie mai gravă decât forma originală BA.1. Varianta descoperită în luna noiembrie în Africa de Sud este cea mai contagioasă de până acum a coronavirusului.

Multe țări nu au atins,  încă, vârful în cazurile de infectare cu varianta Omicron, iar măsurile impuse pentru a limita răspândirea nu ar trebui ridicate dintr-o dată, a recomandat conducerea tehnică a Organizației Mondiale a Sănătății pentru COVID-19.

OMS atrage atenția, după ce mai multe țări au renunțat la măsurile anti-Covid: „Restricțiile ar trebui ridicate încet”
Mai multe țări au ridicat restricțiile anti-Covid.

„Îndemnăm la prudență, deoarece multe țări nu au trecut încă de vârful Omicron. Multe țări au niveluri scăzute de vaccinare, cu persoane foarte vulnerabile în cadrul populațiilor lor. De aceea, acum nu este momentul să ridicăm toate restricțiile dintr-o dată. Am îndemnat mereu la precauție în aplicarea măsurilor, precum și în ridicarea lor, într-un mod constant și lent. Pentru că acest virus este destul de dinamic”, a declarat oficialul OMS, Maria Van Kerkhove.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că agenția este îngrijorată de relaxarea care s-a instalat în unele țări, datorită ratei de vaccinare și transmisibilității ridicate a Omicron, și de aceea consideră că măsurile de prevenție nu mai sunt necesare, relatează Reuters.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Nimic mai neadevărat. Mai multă transmisie înseamnă mai multe decese. Nu cerem ca vreo țară să revină la așa-numita izolare. Dar facem apel la toate statele să își protejeze oamenii folosind fiecare măsură de prevenție, nu numai vaccinurile. Este prematur ca orice țară să se predea sau să declare victoria”, a spus Tedros Ghebreyesus.

„Este o fază de tranziție pentru multe țări”

Și șeful OMS pentru situații de urgență, Mike Ryan, a îndemnat țările să-și croiască propria cale de ieșire din pandemie și să nu urmeze exemplul statelor care au ridicat restricțiile.

Cred că este o fază de tranziție pentru multe țări. Acele țări care iau decizii de a renunța la restricții să fie sigure de capacitatea de a reintroduce măsuri, cu acceptul comunității, dacă este necesar. Dacă deschidem ușile repede, e posibil să le închidem foarte repede”, a declarat Mike Ryan.

Danemarca și Austria au relaxat restricțiile anti-Covid-19, după decizii similare ale Marii Britanii, Irlanda și Țările de Jos, în timp ce alte țări au impus noi măsuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...