Omicron a ajuns în Franța. Cine este primul pacient confirmat și ce s-ar putea întâmpla până la sfârșitul lunii ianuarie

Cătălina Burghelea 02.12.2021, 12:42
Omicron a ajuns în Franța. Cine este primul pacient confirmat și ce s-ar putea întâmpla până la sfârșitul lunii ianuarie

Noua tulpină Omicron, cea care produce îngrijorare în toată lumea, a fost confirmată și în Franța. Primul caz de infectare este un bărbat rezident în regiunea pariziană, depistat pozitiv la revenirea dintr-o călătorie în Nigeria, potrivit Agenţiei Regionale de Sănătate (ARS).

Varianta Omicron, confirmată și în Franța

Un prim caz al acestei noii variante Omicron, identificată pentru prima dată în Africa de Sud, a fost diagnosticat la Reunion, Franța. Este vorba despre un bărbat, nevaccinat împotriva Covid, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 60 de ani. Acesta nu prezenta simptome în momentul efectuării testului, la coborârea din avion pe 25 noiembrie, a mai precizat Agenţia.

Depistat pozitiv la Covid, apoi diagnosticat cu noua tulpină

Acesta este primul caz confirmat în Franța. Varianta Omicron a fost descoperită în Ile-de-France, a anunțat Agenția Regională de Sănătate joi, 2 decembrie.

„Un călător cu domiciliul în Seine-et-Marne a fost testat pozitiv pentru Covid-19 când a coborât din avion pe 25 noiembrie, întorcându-se dintr-un sejur în Nigeria”, a spus ARS, citată de France TV.

„Secvențierea probei a dezvăluit, miercuri, 1 decembrie, că această persoană era purtătoare a variantei Omicron. Bolnavul este un bărbat cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani care nu prezenta simptome la momentul testului”, a continuat Agenția.

OMS, despre diferenţa dintre varianta Omicron şi Delta. De ce este prima mai periculoasă, de fapt

Bărbatul s-a întors din Nigeria

Anturajul acestui pacient, care nu era vaccinat împotriva noului coronavirus, a fost testat și plasat în izolare. Soția sa este, de asemenea, pozitivă la Covid-19. Se fac teste pentru a verifica dacă și aceasta este purtătoare a variantei Omicron.

„O a treia persoană care locuiește sub același acoperiș a fost testată pe 2 decembrie, pentru a stabili dacă a fost infectată și, dacă da, dacă este purtătoare a variantei”, a adăugat ARS.

„Niciuna dintre cele trei persoane nu este vaccinată”, a punctat Agenția Regională de Sănătate.

Arsenal de măsuri în această țară europeană

Statul francez a anunţat o înăsprire a condiţiilor de intrare pe teritoriul său, după ce Omicron a alertat specialiști din întreaga lume. Franța impune teste negative pentru toţi călătorii, chiar şi vaccinaţi, ce vin dintr-o ţară din afara UE.

Joi, 2 decembrie, principalul consilier ştiinţific al guvernului, Jean-Francois Delfraissy, a declarat că noua variantă a Covid ar putea ajunge dominantă în Franţa până la sfârşitul lunii ianuarie. Totuși, oficialul a spus că sărbătorile de iarnă pot fi liniștite, dacă se vor lua măsuri pentru limitarea răspândirii Delta.

Delta, înlocuită de Omicron

Potrivit acestuia, „adevăratul inamic” al țării este încă în continuare Delta, care propagă al cincilea val pandemic.

„Ar trebui să asistăm la o creştere progresivă a variantei Omicron, care va înlocui Delta, posibil până la sfârşitul lui ianuarie”, a explicat Delfraissy la postul de televiziune BFM.

„Crăciunul nu este în pericol dacă populaţia şi decidenţii sunt toţi foarte prudenţi”, a mai afirmat consilierul, reiterând că distanţarea socială şi doza booster de vaccin sunt armele-cheie în lupta cu virusul nemilos.

O noua varianta covid a fost descoperita in Africa de Sud

Situație scăpată de sub control în Franța

Pe măsură ce Europa este măturată de cel de-al cincilea val, Franța, la rândul ei, se confruntă cu o reapariție a epidemiei. De la 1 decembrie, au existat aproape 50.000 de contaminări zilnice.

„ Situația se înrăutățește foarte clar și foarte rapid în țara noastră”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, remarcând o „reluare masivă a epidemiei”.

OMS a făcut apel la calm

Pentru a preveni răspândirea variantei Omicron, executivul a planificat un arsenal de măsuri. La rândul său, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a sunat marți pentru „calm” și a cerut un răspuns „rațional” și „proporțional”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...