Odesa, țintă cheie pentru Rusia. Armata lui Vladimir Putin a atacat pentru prima dată un cartier de locuințe

Beatrice Dumitru 21.03.2022, 16:57
Odesa, țintă cheie pentru Rusia. Armata lui Vladimir Putin a atacat pentru prima dată un cartier de locuințe

Progresele forțelor ruse pe frontul din Ucraina s-au oprit în multe zone, forțele ucrainene rezistând în mai multe orașe și lansând, de asemenea, contraatacuri eficiente. Astfel, Rusia nu a reușit să cucerească niciun obiectiv cheie, iar unul dintre acestea este orașul Odesa, port la Marea Neagră. Moscova a făcut o țintă din el, deoarece este principala poartă de intrare a mărfurilor în Ucraina.

Odesa, țintă cheie pentru armata rusă

Rusia și-a lansat atacul în primele ore ale zilei de 24 februarie, dar la aproape o lună de la declanșarea războiului forțele sale nu au reușit să cucerească obiectivele cheie. Unul dintre acestea este orașul Odesa, important port la Marea Neagră.

Autoritățile de la Odesa au acuzat forțele ruse că au lansat atacuri luni dimineața asupra clădirilor rezidențiale de la periferia orașului, primul astfel de atac asupra urbei. Consiliul local a declarat că nu au fost victime, deși atacul a provocat un incendiu, însă Rusia neagă că armata sa vizează obiective civile, relatează Reuters.

Acestea sunt clădiri rezidențiale în care locuiesc oameni pașnici”, a spus primarul Gennadi Trukhanov,


Odesa, poartă de intrare a mărfurilor în Ucraina

Rușii încearcă să cucerească și orașul Nikolaev, aflat la circa 65 km de la Marea Neagră și la 113 km de Odesa, deoarece este esențial pentru ca armata lui Vladimir Putin să ajungă mai spre vest, spre Odesa, și să întrerupă accesul Ucrainei la Marea Neagră.

Forțele navale ruse rămân în largul coastei Odesei, în Marea Neagră, de unde au efectuat câteva bombardamente asupra orașului în ultimele zile. Orașul este considerat a fi o țintă cheie pentru armata rusă, în condițiile în care portul este principala poartă de intrare a mărfurilor în Ucraina.

Eroismul cu care forțele ucrainene au rezistat, au forțat armata rusă să-și schimbe strategia, potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie. Ea urmărește acum o „strategie de uzură”, care ar putea duce la creșterea victimelor civile și la distrugerea orașelor în zilele următoare.

Urmăriți Impact.ro și pe