EXCLUSIV

Octavian Ursulescu revine la Festivalul Mamaia 2023. Picanterii, de pe scenă, din ”Epoca de Aur”: ”Un trandafir i-a aterizat Angelei Similea în decolteul elegantei rochii” EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 21.05.2023, 18:30

Octavian Ursulescu, cel mai apreciat prezentator din România, va fi gazda Festivalului de muzică ușoară Mamaia, eveniment care revine, în luna august, după o pauză de 11 ani.

Octavian Ursulescu va fi gazda Festivalului Mamaia 2023

Celebrul amfitrion ne-a vorbit, în exclusivitate pentru Impact.ro, despre trecutul concursului muzical, strecurând și câteva întâmplări amuzante, de pe scenă, cu Angela Similea și Corina Chiriac. Nu a uitat-o, în povestirile lui, nici pe ”fata dragă” Mădălina Manole, care s-a stins din viață, în urmă cu 13 ani, chiar de ziua ei…

Impact.ro: Veți prezenta noua ediție a Festivalului de muzică ușoară ”Mamaia”, concurs muzical care se va desfășura în perioada 25-27 august 2023, în Piațeta Perla, din Mamaia. Va fi pe scenă și Dan Negru, așa cum se zvonește?

Octavian Ursulescu: Da, am fost invitat de producătorul Niki Constantinescu, am înțeles că voi prezenta alături de Dan Negru, ceea ce mă bucură, avem cele mai bune relații de prietenie. În funcție de postul tv care va transmite, s-ar putea să fie Prima TV, este posibil să mai primim o asistentă, după modelul Sanremo.

”La sfârșitul anilor 90, festivalul a fost denaturat de organizatori și de diverși producători”

Impact.ro: De câte ori ați fost amfitrion, la Festivalul Mamaia, ce mari soliști ați prezentat și ce s-a întâmplat, la ultima ediție, cea din 2012?

Octavian Ursulescu: Am prezentat festivalul de la Mamaia începând din 1983, de vreo 13 ori. În edițiile prezentate de mine s-au lansat numeroși interpreți, care și astăzi cântă, sunt în formă, implicați în viața muzicală, precum Marina Florea, Ramona Bădescu, Alexandra Canareica, Loredana Groza, Alina Mavrodin, Cătălin Crișan, Daniel Iordăchioae, Camelia Florescu, Oana Sîrbu, Gabriel Dorobanțu, Aurel Moga, Silvia Dumitrescu, Laura Stoica, Adrian Enache, Aurelian Temișan, Simona Florescu, Dana Bartzer, Dan Creimerman, Carmen Rădulescu, Denis Roman, Alina Perletta Toma, Monica Anghel, Daniela Nicol, grupul vocal Forte, Ileana Șipoteanu, Anca Țurcașiu, Luminița Anghel, Miki (Mihaela Marinache), Sanda Ladoși, Florin Apostol, Georgeta Cernat, Denis Ștefănescu, Marius Dragomir, Geanina Olaru…

Repet, aceștia doar la edițiile prezentate de mine, dar au fost, evident, și alții. De la sfârșitul anilor 90, festivalul a fost denaturat de organizatori și de diverși producători, pierzându-și treptat identitatea – aceea de eveniment de muzică ușoară, prin introducerea de seri rock (!), dance, șlagăre. Decăderea s-a accentuat, se ajunsese ca Trofeul, constând într-un automobil, să fie stabilit nu de juriu, ci de…consilierii județeni, drept pentru care în 2012 a avut loc ultima ediție, la Grădina Soveja, din Constanța, prezentată de Daniel Iordăchioae.

Octavian Ursulescu 7
Octavian Ursulescu 

Totul despre restricțiile din anii comunismului

Impact.ro: Ce întâmplări amuzante aveți de pe scena festivalului, și ce restricții erau, la acea vreme, în anii comunismului?

Octavian Ursulescu: Unele au fost amuzante pentru mine și pentru public, nu și pentru organizatori. De pildă, atunci când făceam glume la microfon (să nu uităm că mă refer la edițiile de până în 1989).

Au fost ediții când doar se înregistra pentru TV și se transmitea în direct numai la Radio, așa încât trebuia să ocup într-un fel sau altul pauzele când nu se cânta.

Nu se permitea urcarea pe scenă cu flori, ceea ce mi se pare normal, așa încât spectatorii aruncau buchetele de flori din sală. După un recital extraordinar, cum face ea mereu, Corina Chiriac s-a apucat, meticuloasă, fără să se grăbească (una n-a lăsat!) să adune florile – și erau zeci!

Cum era o pauză în care radioascultătorii nu știau ce se întâmplă, ce-mi vine mie să zic? ”Corina Chiriac la strânsul recoltei!”. Asta, la sfârșit de august, când deja elevii, studenții și militarii erau scoși pe câmp la cules!

Râs în hohote în sală, în schimb șefii de la TVR, cu care eram amic, se sufocau în culise, când am ieșit: ”Tavi, ne nenorocești, ne dau ăștia afară, nu mai glumi!”.

Amuzantă și…tulburătoare a fost faza când Angela Similea a terminat de cântat celebra piesă a lui Marcel Dragomir ”Să mori de dragoste rănită” și un spectator a venit în față și i-a aruncat un trandafir, care pur și simplu i-a aterizat…în decolteul elegantei rochii! Am glumit, simulând că mă duc să-l extrag, dar s-a descurcat singură…

”Pentru câteva zeci de secunde am apărut eu, pe post de Ceaușescu”

Impact.ro: Au fost vreodată prezenți, la acest eveniment, și soții Elena și Nicolae Ceaușescu?

Octavian Ursulescu: După câte știu, niciunul dintre membrii familiei Ceaușescu n-a asistat vreodată, din sală, la festival. Dar, sunt atâtea episoade, legate de Ceaușescu.

Unul, de data aceasta deloc vesel, s-a petrecut atunci când Ceaușescu ținea, în direct la TV, firește, celebrele lui discursuri de la Neptun. Festivalul de la Mamaia, pe care-l prezentam, se transmitea prin releu la București, unde se înregistra.

Ei bine, la un moment dat s-a produs o interferență și, absolut incredibil, pentru câteva zeci de secunde am apărut eu, pe post de Ceaușescu! Am aflat treaba asta și îmi aduc aminte că n-am prea dormit în noaptea respectivă, așteptându-mă la ce este mai rău.

Norocul însă a fost dublu, pe de o parte pentru că interferența a afectat doar zona Dobrogei și poate doar pe aproape de Constanța, iar pe de alta că la Partid a fost cineva descuiat la minte, care și-a dat seama că n-ar fi de dorit să se afle și să se facă tam-tam…

Despre Mădălina Manole: ”Data aleasă de ea pentru gestul fatal nu este poate întâmplătoare”

Impact.ro: Și Mădălina Manole participa la Festivalul Mamaia. Pe 14 iulie, se împlinesc 13 ani de la decesul ei…

Octavian Ursulescu: Mădălina Manole n-a participat de multe ori la festival. Cine poate ști de ce și-a pus capăt zilelor solista frumoasă și mamă împlinită? Depresia poate fi cruntă și necunoscută nouă…

Dacă a avut și cauze artistice se pot face și supoziții legate de o anume scădere a popularității, fără șlagărele mari, de altădată, deși era în continuare dorită de public.

Data aleasă de ea pentru gestul fatal nu este poate întâmplătoare, dar, repet, nu putem face decât supoziții, iar tot ce rămâne este dureroasa ei dispariție.

Îmi aduc aminte că abia născuse, era înfloritoare, și ne-a vizitat în culise la un concert aniversar Mihai Constantinescu, pentru ca, peste ani, tot la Sala Palatului, acesta din urmă să cânte la un spectacol ”În memoriam Mădălina Manole”…

Impact.ro: Ce recitaluri ați dori pe scenă, la Mamaia? Cum va fi această ediție?

Octavian Ursulescu: Evenimentul va marca 60 de ani de la prima ediție a Festivalului de la Mamaia, când se inaugura Teatrul de vară. Neavând loc concursuri de creație și de interpretare, vor fi doar recitaluri și microrecitaluri, în acompaniamentul orchestrei festivalului (de mari dimensiuni, 40-50 de persoane), sub conducerea lui Ionel Tudor și Andrei Tudor.

Regretul meu este că teatrul nu este renovat, iar aniversarea nu va avea loc, așa cum ne-am fi dorit, pe scena originală…Îmi doresc să-i omagiem pe toți cei dispăruți în acest interval și care au scris istoria genului –compozitori, textieri, interpreți, instrumentiști, dirijori.

Și, de asemenea, să vină pe scenă, pentru a cânta sau pentru a primi diplome de onoare, pentru a fi onorați cum se cuvine, toți cei care mai sunt contemporani cu noi și fără de care festivalul n-ar fi avut strălucirea sa, de la Luminița Dobrescu, Pompilia Stoian, Ramona Bădescu, Eva Kiss, Sergiu Cioiu și Anca Agemolu (stabilite în străinătate), la Marina Voica, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Stela Enache, Petre Geambașu, Doina Spătaru, Gabriel Cotabiță, Adrian Daminescu, Loredana Groza, Oana Sîrbu, Emilia Dițu, plus cei lansați la festival, enumerați mai sus sau consacrați la alte ediții.

Nemaivorbind că este imperios necesar, îmi doresc, să fie omagiați compozitorii, tot mai puțini printre noi (ne-a părăsit de curând și Mircea Drăgan…), care ne-au bucurat existența cu creațiile lor, Jolt Kerestely (89 de ani), Horia Moculescu (86 de ani) și Marius Țeicu (78 de ani), Virgil Popescu, Dani Constantin, George Natsis, Viorel Gavrilă, Dan Ardelean…

Citește și Octavian Ursulescu dezvăluie secrete din culisele festivalurilor: ”Toto Cutugno și Franco Nero le-au curtat pe surorile Vlasov”. EXCLUSIV!

Despre eșecul României la Eurovision: ”Unde este angajata care l-a îmbrăcat ca pe plajă?”

Impact.ro: Cum comentati eșecul muzical al României la Eurovision 2023? Solistul nostru, Theodor Andrei, în vârstă de 19 ani,  nu a trecut nici de semifinală.

Octavian Ursulescu: Nu înțeleg de ce este atacat atât de violent un tânăr de doar 19 ani, care a fost ales de public să ne reprezinte, nu s-a dus acolo de capul lui!

În plus, responsabilitatea mare este a echipei TVR, cea responsabilă cu așa-zisul ”show” (inexistent, ați văzut cu ce s-au prezentat alte țări!) și unde este angajata care l-a îmbrăcat ca pe plajă (ce-i drept, la Eurovision dacă nu șochezi…).

Eurovision nu mai este de multă vreme un concurs de muzică, ci unul sexo-geopolitic. Chiar și în aceste condiții, reprezentatul nostru a fost mai bun decât câțiva dintre cei calificați din semifinala sa.

Theodor Andrei este un artist foarte tânăr, cu calități, chiar dacă melodia sa n-a fost deloc cine știe ce. De ce oare tinerii țin să vină cu compoziții proprii mediocre, în loc să apeleze la compozitori consacrați?

Când a făcut-o, ca anul trecut la Festivalul internațional de muzică ușoară de la Mamaia, un juriu de specialiști (Marius Țeicu, Horia Moculescu, Adrian Romcescu, Andreea Andrei) i-a acordat lui Theodor Andrei prestigiosul premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Citește și Ileana Șipoteanu, fotomodel la 54 de ani, după ce a fost refuzată de Zina Dumitrescu: „Îmi doream să fiu Angela Similea și să mă mărit cu Octavian Ursulescu”. Interviu EXCLUSIV!

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...