Observatorul solar al aztecilor, probabil cea mai deșteaptă soluție: cât erau de avansați

Gabriel Peneș 23.12.2022, 17:05
Observatorul solar al aztecilor, probabil cea mai deșteaptă soluție: cât erau de avansați

Aztecii au creat o civilizație și un imperiu impresionante în regiunea din mijlocul Mexicului, a căror maximă înflorire a fost între începutul secolului 14 și până la cucerirea lor de către conchistadorii spanioli, în 1521. Deși au fost eliminați cu brutalitate din istorie, cunoștințele lor avansate de astronomie impresionează chiar și în ziua de azi.

Observatorul solar al aztecilor, probabil cea mai deșteaptă soluție

Aztecii, vechii locuitori din bazinul Mexicului au folosit mediul înconjurător ca un observator solar precis, calculând cu precizie calendarul. Pe baza acestuia ei au putut să planteze culturi în momentul corect al anului și să hrănească o populație umană mare, cuprinsă între 1 și 3 milioane de oameni, arată un studiu recent făcut de cercetători de la Universitatea din California.

Înainte ca spaniolii să invadeze regiunea, în 1519, scriu autorii studiului, aztecii din bazinul Mexicului, au putut să se hrănească folosind sisteme agricole sofisticate. Agricultura în bazin nu a fost ușoară și se baza pe posibilitatea de a prezice schimbarea anotimpurilor.

Dacă plantau prea devreme, de exemplu, în timpul ploilor timpurii, înainte de sezonul musonic, era dezastruos pentru culturi. Dacă plantau prea târziu și sezonul de vegetație era scurtat, culturile se luptau cu buruienile care creșteau în timpul ploilor.

După cum a fost notat chiar în documentele invadatorilor spanioli, aztecii au reușit să țină evidența anului cu o precizie incredibilă și se pare că chiar să fi știut să adauge o zi în plus la fiecare patru ani – anul bisect – pentru a menține calendarul aliniat cu anotimpurile astronomice.

Observatorul solar al aztecilor, probabil cea mai deșteaptă soluție: cât erau de avansați
Muntele Tlaloc era un punct major al observatorului solar pe baza căruia aztecii își calculau calendarul

Cât erau de avansați

Ceea ce nu se știe este cum reușeau să facă aceste lucruri cu o așa precizie, dar conform echipei de la Universitatea Riverside, din California, este probabil să fi folosit munții din bazin ca „observator solar”, folosind poziția Soarelui pentru a ține evidența anotimpurilor.

„Am ajuns la concluzia că trebuie să fi stat într-un singur loc, privind spre est, de la o zi la alta, pentru a afla perioada anului urmărind răsăritul soarelui”, a declarat profesorul de ecologie Exequiel Ezcurra, care a condus cercetarea, într-un comunicat, potrivit iflscience.com.

„Ipoteza noastră este că au folosit toată Valea Mexicului. Instrumentul lor de lucru a fost bazinul însuși. Când soarele răsărea într-un anumit punct de reper în spatele Sierras, ei știau că era timpul să înceapă să planteze”, a adăugat acesta.

Manuscrise vechi, precum Codex Tovar și Codex Borbonicus, fac referire la legături cu Muntele Tlaloc și prima zi a calendarului din fiecare nou an, în timp ce alți scriitori spanioli au notat că Anul Nou era sărbătorit atunci când Soarele răsărea deasupra unui anumit munte.

Folosind modele astronomice și hărți ale zonei, cercetătorii au putut stabili care a fost poziția Soarelui de-a lungul fiecărei zile, începând cu anul 4.712 î.Hr. Ei și-au dat seama că, la 24 februarie, prima zi a noului an pentru azteci, un templu de pe Muntele Tlaloc și un lung drum pietruit a cărui structură încă există se aliniau cu Soarele la răsăritul acestuia.

Experții consideră că această aliniere precisă din timpul Noului An aztec indică faptul că aztecii se foloseau de formele mediul înconjurător, dar și de construcțiile făcute de ei, pentru a menține în mod corect calculul calendarului.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....