Obiectul din casă care consumă cel mai mult curent. Sigur nu ai ghicit, e neaşteptat

Ana Anitoiu 01.06.2022, 08:51
Obiectul din casă care consumă cel mai mult curent. Sigur nu ai ghicit, e neaşteptat

Multe persoane încearcă să-și reducă facturile la curent, în contextul în care în ultima vreme energia electrică s-a scumpit. Însă, puțini oameni știu care este obiectul din casă ce consumă cel mai mult și astfel nu reușesc să înregistreze un consum considerabil mai mic.

Care este obiectul din locuință ce consumă cel mai mult curent electric

Multe persoane au impresia că becurile din casă sunt cele care le cresc sumele de plată pentru curentul electric. Însă, de fapt, acestea sunt responsabile pentru doar 10-15% din facturi. Astfel, atenția la închiderea luminii nu este suficientă pentru reducerea sumei de plată. Restul este datorat aparatelor electrocasnice, dintre care unele consumă mai mult decât celelalte.

De fapt, cei care vor să plătească mai puțin la curent trebuie să fie atenți la electrocasnice precum plasmele. Acesta ar putea fi obiectul din casă care consumă cel mai mult curent. Un astfel de televizor crește factura anuală la energie cu 658 kWh. Din acest motiv, este de preferat alegerea unui model LED, ce consumă mai puțin de o jumătate din totalul menționat.

Altfel, persoanele care vor să-și reducă facturile la curent fără să renunțe la plasme, pot lua unele măsuri. De exemplu, pot închide televizorul atunci când nu se uită nimeni la el sau, mai bine, să-l deconecteze de la priză sau să folosească un prelungitor cu buton de oprire, ca să poată întrerupe ușor alimentarea.

Obiectul din casa care consuma cel mai mult curent
Televizoarele LED, preferate plasmelor pentru reducerea facturilor la curentul electric. Foto: pexels.com

Ce alte electrocasnice consumă mult

De asemenea, alte electrocasnice care consumă mult sunt mașinile de spălat și uscătoarele. Folosirea acestora de două ori pe săptămână ar costa aproximativ 150 de lei pe an. Însă, prețul poate fi și cu 500% mai mare, în cazul în care acestea sunt utilizate mai des sau la temperaturi mai ridicate.

Pentru reducerea consumului de energie electrică este recomandată spălarea la 30 de grade Celsius, temperatură la care detergenții de calitate funcționează fără probleme. Un procent de 90% din energia consumată de o mașină de spălat este utilizată pentru încălzirea apei.

Totodată, frigiderele și congelatoarele reprezintă mari consumatori de curent electric. O combină frigorifică consumă aproximativ 427 kWh pe an. Unele metode pentru reducerea acestui consum este înlocuirea modelelor vechi cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic, precum și setarea frigiderului la 3-4 grade Celsius și a congelatorului la temperaturi între -15 și -18 grade Celsius. Fiecare grad mai mic utilizează cu până la 5% mai multă energie.

Printre marii consumatori de curent electric se numără și computerele de birou. Acestea consumă de cinci ori mai mult decât laptopurile. Acestea utilizează aproximativ aceeași cantitate de energie când sunt în stand-by ca atunci când sunt folosite.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...