Obiectul care poate descoperi al doilea Pământ. Cum arată, tocmai a fost dus în spațiu

Andra Daoud 25.12.2021, 17:15
Obiectul care poate descoperi al doilea Pământ. Cum arată, tocmai a fost dus în spațiu

Un nou telescop a fost lansat în spațiu în ziua de Crăciun. Telescopul spațial James Webb a ajuns pe orbită cu ajutorul rachetei Ariane 5, după ce a decolat de la Centrul Spațial Guyana. Telescopul are o tehnologie importantă, care ar putea ajuta la descoperirea unei noi planete locuibile, susțin cei de la NASA.

Telescopul care poate descoperi al doilea Pământ

Dezvoltarea telescopului James Webb a început în 1996, cu un buget de 500 de milioane de dolari, dar lansarea lui a fost amânată de mai multe ori, din 2007 și până în prezent. La construirea sa au contribuit Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA), ESA (Agenţia Spaţială Europeană) şi Agenţia Spaţială Canadiană (CSA). Noul telescop va continua activitatea celebrului Hubble, care și-a început misiunea în spațiu în 1990 și o va continua până în 2030.

Telescopul a fost lansat pe orbită pe 25 decembrie 2021 și a ajuns la 1.609.344 km de Pământ, cu ajutorul rachetei Ariane 5. Producătorii au anunțat că James Webb are o tehnologie mai avansată față de Hubble și că rezoluția va fi mai bună decât a lui Hubble, la fel și sensibilitatea la infraroșu. Telescopul va fi folosit pentru cercetare în mai multe domenii, cum ar fi astronomie și cosmologie, dar și pentru observarea unor obiecte îndepărtate din Univers, precum unele planete noi, care ar putea fi populate în viitor.

Obiectul care poate descoperi al doilea Pământ. Cum arată, tocmai a fost dus în spațiu
Obiectul care poate descoperi al doilea Pământ. Cum arată, tocmai a fost dus în spațiu

„Este cea mai avansată tehnologie”

Șeful NASA, Bill Nelson, a declarat că noul telescop ar putea contribui la dezvăluirea unor secrete uimitoare din Univers. Telescopul a ajuns după aproximativ 20 de minute la 1,6 milioane de kilometri de Pământ, unde s-a separat de racheta care l-a dus acolo.

Acesta este un instrument unic și va merge până la capătul întunericului. Este cea mai avansată tehnologie și va dezvălui secrete ale universului care vor fi pur și simplu uimitoare, dacă nu chiar copleșitoare. Va privi printr-o gaură de cheie din cer. Va privi în urmă cu peste 13 miliarde de ani pentru a capta lumina infraroșie de la formarea primei galaxii, la aproximativ 250 de milioane de ani după Big Bang, care a avut loc acum 13 miliarde și jumătate de ani. a spus șeful NASA, Bill Nelson.

Telescopul și-a primit numele după unul dintre arhitecții programului Apollo, iar lansarea sa pe orbită a reprezentat un eveniment extrem de important și de mediatizat pentru lumea științei. Reprezentanții NASA au transmis, prin intermediul Twitter, că este începutul unei decade noi și foarte promițătoare și că misiunea începută astăzi va schimba radical felul în care înțelegem spațiul în momentul actual.

Urmăriți Impact.ro și pe