Criogenarea încă reprezintă o speranță pentru mulți oameni că ar putea dobândi nemurirea. Sau, altfel spus, măcar posibilitatea de a de „îngheța” până când știința ar rezolva, cine știe când, marea dilemă a vieții fără moarte. Cu toate că este des invocată în filmele SF, organismul uman are slabe șanse, așa cum este construit, de a reveni la viață după ce ar fi criogenat.
Multe filme SF conțin scene în care personaje criogenate revin la viață peste sute sau chir mii de ani, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Rămân la vârsta la care au fost „înghețate” și funcționează în parametri fizici firești. Dar acestea sunt doar filmele. Realitatea este ceva mai diferită și mai puțin ofertantă decât ar spera cei care visează la criogenarea ca o șansă la dobândirea nemuririi.
E drept, au fost cazuri extreme, în care anumiți oameni și-au revenit în simțiri după ce au stat o vreme la temperaturi foarte scăzute, mai ales dintre cei prinși sub zăpadă, cu orele, în urma unor accidente sau avalanșe. Dar, de fapt, ei au reușit să fie salvați dintr-o stare de hipotermie accentuată și nu dintr-una de criogenare.
„Pe scurt, nu, nu e posibil ca omul să suporte criogenarea”, a declarat profesorul Gary Bryant, de la RMIT University, conform iflscience.com. „De fapt, corpul uman ce are o temperatură normală de 37 °C nu poate rezista prea mult la mari variații de temperatură de niciun fel. În termeni generali, problemele încep să apară dacă temperatura internă se schimbă cu mai mult de câteva grade”, a adăugat acesta.
O febră de peste 40 de grade, de exemplu, este deja foarte periculoasă, după cum hipotermia se instalează dacă temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius. Iar înghețarea organismului e o cu totul altă problemă. Nu există exemple de oameni care să fi fost readuși la viață după ce au fost, practic, congelați”, a mai spus profesorul Bryant. „
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Este drept că în lumea animală sunt exemple de vietăți ce pot reveni la viață după o perioadă de „congelare”, cum e cazul unor anumite broaște. Dar acestea prezintă în mod natural în corpul lor un fel de substanță anti-îngheț ce previne formarea de gheață în interiorul organismului.
Pot fi congelate în proporție de 70%, dar pot reveni supraviețui. Nu este și cazul organismului uman. Temperaturile foarte joase pur și simplu rup legăturile dintre celule și fac viața, reîntoarcerea la viață, imposibilă.
Există, pe de altă parte, terapii prin criogenarea ce se face sub control medical și care permite coborârea temperaturii corpului spre 31-32 de grade Celsius. Dar acest procedeu se utilizează rar și, oricum, implică riscuri”, a mai spus profesorul Bryant.
În 2019, pentru prima oară, un pacient a fost pus într-o cameră de resuscitare și prezervare (EPR). Procesul implică pomparea de apă sărată până la răcirea creierului spre 10-15 grade Celsius. Aceasta a permis chirurgilor să câștige câteva ore pentru a pregăti, de fapt, operația prin care s-a putut salva viața acelui om. Dar ca organismul uman să-și mai revină după ce ar sta la temperaturi foarte scăzute mai multă vreme, aceasta ține doar de producțiile SF.