Oamenii de știință au găsit particule de microplastic în sângele uman pentru prima dată. „Este, cu siguranţă, de înţeles să fim îngrijoraţi”

Ana Anitoiu 24.03.2022, 22:18
Oamenii de știință au găsit particule de microplastic în sângele uman pentru prima dată. „Este, cu siguranţă, de înţeles să fim îngrijoraţi”

Oamenii de știință au găsit particule de microplastic în sângele uman pentru prima dată. Descoperirea a fost făcută în cadrul unui studiu realizat în Olanda și demonstrează că acestea pot călători în organism și se pot depozita în organe. Cercetătorii au explicat ce consecințe sunt posibile.

Oamenii de știință, îngrijorați de prezența particulelor de microplastic în sângele uman

Cercetătorii s-au declarat îngrijorați de această descoperire. Deși deocamdată nu se cunoaște impactul microparticulelor de plastic asupra sănătății, ei au explicat că în laborator, acestea provoacă daune celulelor umane.

În general, cantitățile de deșeuri de plastic ce sunt aruncate în mediu sunt uriașe. Astfel, microplasticele contaminează toată planeta, până la cele mai adânci oceane. De regulă, în organismul uman ajung particule minuscule prin apă și alimente, dar și prin aer.

Cum au fost descoperite particule de microplastic în sângele uman

În cadrul studiului realizat în Olanda, cercetătorii au analizat probe de sânge prelevate de la 22 de donatori anonimi. Toți cei selectați pentru analize sunt adulţi sănătoşi. Particulele de microplastic au fost găsite la 17 dintre ei.

Cercetătorii au adaptat tehnicile existente pentru a se putea detecta şi analiza particule mici de până la 0,0007 milimetri. Oamenii de știință au folosit ace de seringă din oţel şi tuburi de sticlă pentru a evita contaminarea şi au testat nivelurile de microparticule de plastic utilizând probe martor.

Oamenii de stiinta au gasit particule de microplastic in sangele uman pentru prima data
Tacamuri din plastic, gasite in nisip, pe o plaja. Imagini: unsplash.com

Mai multe tipuri de plastic, descoperite în sângele uman

Conform cercetătorilor, jumătate dintre probele de sânge conţineau tereftalat de polietilenă (PET), folosit de obicei pentru sticlele de băuturi, în timp ce o treime conţinea polistiren, utilizat pentru ambalarea alimentelor şi a altor produse. În plus, un sfert din probe conţineau polietilenă, material din care sunt făcute pungile de plastic.

Profesorul Dick Vethaak, ecotoxicolog la Universitatea Liberă din Amsterdam, a explicat că diferenţele ar putea reflecta expunerea pe termen scurt înainte de recoltarea probelor de sânge. De exemplu, unii dintre donatori ar fi băut dintr-un pahar de cafea căptuşit cu plastic sau au purtat măşti faciale din plastic.

„Studiul nostru reprezintă primul indiciu că avem particule de polimer în sânge – este un rezultat major. Însă, trebuie să extindem cercetarea şi să creştem dimensiunile eşantioanelor, numărul de polimeri evaluaţi etc. Este, cu siguranţă, de înţeles să fim îngrijoraţi. Particulele sunt acolo şi sunt transportate în tot corpul.

Marea întrebare este ce se întâmplă în corpul nostru. Sunt aceste particule reţinute în organism? Sunt transportate către anumite organe, trec de bariera hematoencefalică? Şi sunt aceste niveluri suficient de ridicate pentru a declanşa o afecţiune? Trebuie urgent să finanţăm cercetări suplimentare pentru a putea afla”, a spus profesorul, precizând că au început deja studii suplimentare.

Ce se știe până acum despre microplasticele ajunse în corpul uman

Același savant a spus că cercetări anterioare au arătat că microplasticele sunt de zece ori mai prezente în fecalele bebeluşilor în comparație cu cele ale persoanelor adulte. El a atras atenția că sugarii hrăniţi cu biberoane de plastic înghit milioane de astfel de microparticule de plastic în fiecare zi.

„Mai ştim, în general, că bebeluşii şi copiii mici sunt mai vulnerabili la expunerea la substanţe chimice şi la particule”, a adăugat profesorul Dick Vethaak.

Noul studiu referitor la particulele de microplastic aflate în sângele uman a fost finanţat de Organizaţia Naţională Olandeză pentru Cercetare şi Dezvoltare în Sănătate, împreună cu organizația de mediu Common Seas, ce activează în domeniul reducerii poluării cu plastic. România are o lege anti-plastic, de anul trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...