O taxă dispare de la 1 iunie. Veste bună pentru românii care pleacă în vacanță

Olteanu Mariana 25.05.2023, 08:53
O taxă dispare de la 1 iunie. Veste bună pentru românii care pleacă în vacanță

Veste bună pentru românii care plănuiesc să plece în vacanță. De la 1 iunie 2023, taxa de pod de la Fetești pe Autostrada Soarelui va fi suspendată. Astfel, românii care vor merge la mare nu vor mai plăti taxa de pod. 

Proiectul propus de Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu prevede eliminarea taxei de pod de la Fetești pentru românii care călătoresc pe Autostrada Soarelui pentru a-și petrece vacanța în apropierea litoralului. Taxa de pod va fi suspendată  până la data de  31 august 2023. Vizate de această modificare sunt toate vehiculele.

Chiar dacă suspendarea acestei taxe va fi benefică pentru buzunarul românilor, aceasta nu va fi la fel de benefică pentru bugetul statului. Este așteptată gaură la buget de aproape 52 de milioane de lei. Potrivit anunțurilor, lucrările de reabilitare la Podul peste braţul Borcea, situat pe Autostrada A2 au început încă din luna februarie.

În timpul lucrărilor, Calea II de circulaţie, sensul Constanţa-Bucureşti, între km 143+125 şi km 148+315, a fost închisă traficului, iar circulaţia a fost deviată pe Calea I, unde se va desfăşura în ambele sensuri. Sunt prevăzute lucrări precum: frezarea sistemului rutier și refacerea acestuia, demontarea/montarea parapetului pietonal, refacere trotuar.

Aceste lucrări vor continua și în perioada sezonului estival. Firmele care se ocupă de executarea lucrărilor sunt MARISTAR COM SRL  și HYDROSTOY AD. Contractul semnat prevede ca perioada lucrărilor de execuție să fie de 24 de luni, iar perioada de garanție a lucrărilor de 60 de luni.

Amenzi mari pentru șoferi care nu plăteau taxa

Înainte, șoferii care refuzau să plătească această taxă erau sancționați. Pentru autoturismele care aveau între 9 şi 23 de locuri sau între 3,5 şi 12 tone, amendă era cuprinsă între 470 şi 940 de lei. În cazul autovehiculului care are mai mult de 23 de locuri sau mai mult de 12 tone, amenda era cuprinsă între 640 şi 1.280 de lei.

Cele mai mari amenzi erau încasate șoferii autovehiculului care avea mai mult de 12 tone minim patru axe. Amenda de pod de la Feteşti , în acest caz, pornea de 910 şi ajungea la 1.820 de lei.

Pentru achitarea acestei taxe, șoferii puteau trimite un SMS la numărul unic 7577, indiferent de rețea. SMS-ul trebuie să conțină numărul de înmatriculare și categoria vehiculului.

O taxă mai mică era plătită de șoferii care conduceau autoturisme cu o greutate mai mică sau egală cu 3,5 tone. Astfel, aceștia plăteau 13 lei. Pentru microbuzele cu o greutate mai mică de 12 tone, taxa era de 47 de lei, în timp ce pentru autocare, taxa este 64 de lei.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe