O țară din UE ia o decizie istorică. Salariu minim de 940 de euro pe lună

Ana Anitoiu 31.08.2022, 18:14
O țară din UE ia o decizie istorică. Salariu minim de 940 de euro pe lună

O țară din Uniunea Europeană a luat o decizie istorică. Salariul minim va fi majorat la 940 de euro pe lună, în anul 2023. Aproximativ 45.000 de persoane vor beneficia direct de impunerea acestui salariu, conform ministrului Muncii din acest stat european.

Când va crește salariul minim la 940 de euro și în ce țară

Decizia referitoare la creșterea salariului minim la 940 de euro a fost luată în Cipru. Ministrul Muncii, Kyriakos Kusios, a explicat că această măsură se va aplica începând cu 1 ianuarie 2023. Însă, în primele șase luni ale anului viitor, salariul va fi cel puţin 885 euro brut, pentru ca, după aceea, să fie ridicat la pragul minim de 940 euro.

Ministrul cipriot al Muncii a precizat că decizia finală va aparține guvernului și că decretul exclude anumite categorii de salariați. Mai exact, cei care lucrează în agricultură, lucrătorii casnici sau cei care lucrează în navigaţie. În plus, sunt excluse persoanele care se pregătesc să obțină un titlu sau o calificare profesională.

„Când angajatorul asigură cazare şi masă, printr-un acord între părţi, se pot face deduceri din bani de 15% pentru mâncare şi 10% pentru cazare. Asta va fi posibil doar printr-un acord şi angajatorul poate, cu un preaviz de 45 de zile, să rezilieze acordul”, a mai spus ministrul Kyriakos Kusios.

O tara din UE ia o decizie istorica
O tara din UE va mari salariul minim. Foto: unsplash.com

Salariul minim în România, mult mai mic

În România, salariul minim brut este de 2.550 de lei, sumă echivalentă cu 524,62 de euro. Prin urmare, acesta este cu 360 de euro mai mic decât cel propus în Cipru pentru anul următor.

Banii care ajung efectiv în mâna unui angajat plătit cu salariul minim pe economie sunt și mai puțini. Suma netă este de 1.524 de lei, adică echivalentul a 313 euro.

În contextul în care în Cipru a fost propusă creșterea salariului minim la 940 de euro, România țintește câte un prag de 600 de euro brut, conform unei propuneri a PSD.

În Grecia, țară vecină cu Cipru, în care se pregătește această modificare pentru numeroși angajați, salariile minime sunt de câte 831,8 euro brut.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...