O româncă a dat Kaufland în judecată și a câștigat. Suma pe care trebuie să i-o plătească lanțul de hypermarketuri

Mihai Roșoiu 04.11.2020, 18:39
O româncă a dat Kaufland în judecată și a câștigat. Suma pe care trebuie să i-o plătească lanțul de hypermarketuri

O femeie din Oradea a dat Kaufland în judecată și a câștigat. Din cauza unui accident produs în incinta hypermarketului, femeia a avut nevoie de îngrijiri medicale. Victima a acționat Kaufland în instanță și a reușit să câștige după aproape doi ani de la începutul procesului. Tribunalul i-a dat dreptate femeii , chiar dacă avocații companiei au încercat să-i convingă pe judecători că lanțul de magazine nu trebuie să plătească suma pretinsă.

Suma pe care trebuie să i-o plătească lanțul de hypermarketuri este una consistentă

Povestea procesului dintre femeia din Oradea și Kaufland este simplă. În timp ce se afla într-unul dintre magazinele companiei germane, respectiva persoană a fost lovită de un motostivuitor. În urma impactului, femeia a căzut și a suferit un accident. Transportată la Spitalul Dr. Gavril Curteanu, victima a avut nevoie de spitalizare. Potrivit diagnosticului stabilit de cadrele medicale, femeia a suferit răni serioase la gamba piciorului stâng. De asemenea, ea a acuzat și unele dureri în zona feței. Pentru a se recupera, victima a avut nevoie de 35 de zile de spitalizare.

Intr-unul dintre magazinele Kaufland s-a produs accidentul
Intr-unul dintre magazinele Kaufland s-a produs accidentul

Cu actele obținute de la unitatea spitalicească, femeia a acționat Kaufland în instanță. Vreme de doi ani, lanțul de hypermarketuri și femeia din Oradea s-au judecat, iar la final, justiția i-a dat dreptate victimei.

Peste 25.000 de lei daune morale pentru femeia lovită de motostivuitor

Prima sentință dată de Judecătoria Oradea în acest caz i-a dat dreptate tot femeii. Aceasta urma să primească 15.000 de lei daune morale și 1000 de lei daune materiale. Avocații Kaufland au contestat decizia și procesul a continuat.

Decizia companiei cu capital german a fost greșită pentru că noua sentință a fost mult mai păguboasă pentru ea. La reanalizarea situației, justiția a hotărât să oblige Kaufland la plata a 597,3 de lei daune materiale. Acestor sume li s-au adăugat 25.000 de lei daune morale și cheltuieli de judecată în valoare de 1.000 de lei.

În motivarea sentinței Tribunalului Bihor există lămuririle referitoare la acest caz neobișnuit:

”În materia daunelor morale, dată fiind natura prejudiciului care le generează, practica judiciară și literatura de specialitate au subliniat că nu există criterii precise pentru cuantificarea lor, respectiv că problema stabilirii despăgubirilor morale nu trebuie privită ca o cuantificare economică a unor drepturi și valori nepatrimoniale (cum ar fi demnitatea, onoarea, ori suferința psihică încercată de cel ce le pretinde), ci ca o evaluare complexă a aspectelor în care vătămările produse se exteriorizează, supusă puterii de apreciere a instanțelor de judecată.”.

Femeia care a dat în judecată Kaufland și a câștigat reprezintă un caz destul de rar în România. De obicei, cetățenii care au de suferit în astfel de evenimente preferă să nu acționeze companiile în judecată.

Urmăriți Impact.ro și pe