O rază de speranță pentru copiii blocului ars din Constanța. Militarii veterani și jandarmii le-au oferit cadouri de Crăciun

Ioana Constantin 23.12.2021, 09:52
O rază de speranță pentru copiii blocului ars din Constanța. Militarii veterani și jandarmii le-au oferit cadouri de Crăciun

În timp ce marile oraşe se distrează in târgurile de sărbători, copiii din Constanta care au locuit până nu de mult în blocul ars din temelii acum o săptămână, intra cu greu în atmosfera de Crăciun. Sunt apăsați de lipsuri, familiile sunt împrăștiate în tot orașul iar  Moș Crăciun nu are unde să-i găsească pe micuți.

Într-un gest emoționant de solidaritate, soldații veterani din teatrele de operațiuni au adunat bani și le-au cumpărat daruri celor mici. Iar aseară, 7o de copii au trăit cele mai fericite clipe din ultimele zile.

Copiii rămași fără casă cred în Moș Crăciun la fel ca și toți ceilalți care au brad împodobit, și-un loc unde să doarmă cu ai lor. Au fost cuminți tot anul, și-au ajutat părinții, însă când a venit Crăciunul, nenorocirea i-a lovit în plin. Sentimentul ca n-au un loc al lor de când casa le-a luat foc, este tot mai apăsător pentru acești copii, iar durerea este cumplită.

 

„Acuma stau unde-am stat și-nainte când eram copil, la fratele meu mai mare.Pentru că apartamentul din bloc nu mai poate fi folosit ; adică, la noi n-a fost așa tare afectat numai că nu poate fi folosit” Iasabela

 

„La noi a fost foarte afectat, adică geamurile au… de fapt au… de fapt, tot balconul e distrus și bucătăria la fel, în casa-i funingine și casa noastră-i distrusă” Sara Maria

 

Încărcat de daruri strânse de militarii veterani și de jandarmi, Moș Crăciun i-a adunat în jurul lui pe toți acești copii. Fetițe și băieți necăjiți au uitat de tot ce-i apasă si au primit cu bucurie darurile, chiar din mana Moșului. Cei mici au rămas fără glas când s-au văzut in bratele lui Mos Crăciun. Părinții l-au primit pe Moș Crăciun cu lacrimi în ochi, surprinși de gestul militarilor. Cu toții s-au adunat aseară în jurul bradului împodobit pentru copiii lor, într-o clădire rece, la marginea orașului. 250 oameni locuiau în blocul mistuit de flăcări.

 

„E greu. E greu. E greu… Nu așa trebuia să fie… Nu așa…Acolo nu mai este acasă pentru noi, dar… om vedea. Fetița desenează. Zilele trecute mi-a făcut un desen cu două blocuri arzând și mi-a specificat ea ca este focul din jurul blocului, dar lângă  imagine mi-a desenat și o fetiță zâmbind, deci mă gândesc că e oarecum și optimistă pentru faptul că a scăpat” locatara bloc

 

Moș Crăciun incendiu Constanța
Moș Crăciun incendiu Constanța

Copiii nu și-au pierdut speranța. Aseară au trăit cele mai fericite clipe din ultimele zile cu Moș Crăciun adus de militarii veterani.

 

Cristi Crăciun – președintele Asociației Militarilor Veterani „Principiul care ne bazăm noi veteranii din teatrele de operații, este că nu lăsăm pe nimeni în urmă. Chiar dacă cea mai mare parte a locuitorilor din acel bloc nu sunt militari, sunt semenii noștri.Ne-am gândit că trebuie să facem o bucurie, pentru că  sunt copii și vrem să nu simtă atât de mult aceste greutăți. Vrem să îi ajutăm să treacă mai ușor peste aceste moment dramatice. ”

 

Banii pentru cadouri au fost strânși de la soldați și de la sponsorii care s-au implicat în acțiunea lor.

În urmă cu o săptămână un puternic incendiu a izbucnit în parcarea unui bloc din Constanța. 37 de mașini s-au făcut scrum și 150 de familii au fost nevoite să își caute un acoperiș deasupra capului după ce locuințele lor au fost afectate în urma incendiului. 36 de apartamente au nevoie de reparații capitale.

260 de persoane au fost salvate de pompieri, 70 dintre acestea fiind copii. În urma anchetei desfășurate ulterior de organele de cercetare s-a aflat că incendiul a fost provocat de doi adolescent, minor de 13 și respective 15 ani, care la audieri au declarat că au găsit în parcare două recipient și un lichid inflamabil iar din joacă și curiozitate le-au dat foc. Din păcate gestul lor necugetat a dus la un adevărat dezastru care a lăsat pe drumuri zeci de familii în prag de sărbători.

Adolescentul de 15 ani este cercetat penal pentru distrugere prin incendiere și vătămare corporală, după ce mai multe persoane au fost transportate la spital din cauza arsurilor de căi aeriene suferite.

Inițial a fost plasat în arest la domiciliu de magistrații de la Judecătoria Constanța, însă procurorii au făcut recurs iar Tribunalul a decis arestarea lui preventivă pentru 30 de zile.

Urmăriți Impact.ro și pe