SPECIAL

O profesoară și un jurnalist stăteau în calea extinderii NATO. Poveștile de viață ale oamenilor pe care Erdogan îi consideră teroriști feroce

Alexandru Râmnic 05.07.2022, 19:22
O profesoară și un jurnalist stăteau în calea extinderii NATO. Poveștile de viață ale oamenilor pe care Erdogan îi consideră teroriști feroce

La prima vedere, împotrivirea Turciei la aderarea Suediei și a Finlandei la NATO pare ceva de neînțeles. Țara de pe flancul sudic, Turcia, ar avea tot interesul ca pentru Rusia (principalul inamic, după cum se configurează lucrurile) să se deschidă posibilitatea unui nou „front” în nordul extrem, cât mai departe de granițele ei. Par și mai de neînțeles când vedem care sunt principalii teroriști, după cum îi cataloghează Recep Erdogan, pe care și-i dorește extrădați.

PKK, numele care le dă fiori mai-marilor de la Ankara

Numai că, pentru români, e greu de înțeles contextul și faptul că politicienii turci tresar când aud rostindu-se cele trei inițiale fatidice: PKK. Un conflict care era extrem de cald în anii 80 și 90, cu atentate și mii de morți pe tot cuprinsul Turciei, care s-a mai „răcit” doar pentru media internațională. Doi dintre cei mai doriți foști cetățeni turci pentru extrădare sunt foști membri ai acestei organizații.

O tânără, purtând steagul Kurdistanului

Partidul Muncitorilor din Kurdistan pe numele ei, teoretic un partid socialist, practic o organizație care lupta și luptă pentru independența Kurdistanului. Aceasta este o regiune care cuprinde teritorii din Irak, Turcia, Irak și Siria. Doar în Irak, în acest moment, se bucură de o largă autonomie. Numai că, povestea e mult mai nuanțată și, dacă e să ne luăm după ce spun „inculpații”, totul pare mai mult o demonstrație de forță ciudată a autorităților de la Ankara.

Profesoara care nu mai știe pe nimeni în Turcia

Aysen avea 17 ani când a fost condamnată în Turcia la închisoare pe viață. Încercare de răsturnare a ordinii constituționale a fost acuzația pentru care a fost trimisă în spatele gratiilor, unde a fost torturată. Era membră a PKK, iar acest partid e considerat unul dintre principalii dușmani ai statului turc, atât prin ideologia socialistă, cât și prin cea pro-kurdă. Culmea, faptul că a fost torturată în închisoare a fost biletul ei de ieșire. O organizație pentru drepturile omului s-a sesizat, iar statul suedez i-a oferit protecție. După cinci ani de chinuri, a ajuns în Suedia, la Stockholm.

Aysen Furhoff- foto BBC

„Acum am 45 de ani și nu mai știu pe nimeni în Turcia. Eram o puștoaică atunci când am plecat de acolo. Aici lucrez ca profesoară, sunt măritată”, povestește Aysen, Furhoff pe numele ei de familie acum, care are și o fetiță cu soțul suedez. „Nu mă așteptam să mă regăsesc pe listă, să văd că statul turc mă vrea extrădată. Nu înțeleg cine mai sunt eu pentru ei, sunt lucruri care s-au întâmplat cu mult timp în urmă”, spune femeia pentru BBC. Aysen spune că nici măcar nu mai simptizează cu PKK. „Nu sunt o organizație criminală, cum spune statul turc, dar nu mai am legătură cu ei”, explică profesoara.

Incendiatorul teribilist care își recunoaște greșeala

În 2008, cinci tineri dădeau foc ușii ambasadei Turciei din Finlanda. O faptă de terorism, conform guvernului turc. Un teribilism, conform unuia dintre puștii de atunci, un finalndez de origine kurdă, Fatih. Acum are 37 de ani și e un prosper om de afaceri în Helsinki. E poate omul cel mai șocat de faptul că și-a regăsit numele pe lista lui Erdogan. „Aveam probleme mari de comportament pe vremea aceea. Viața mea era complet dată peste cap”, povestește el în presa britanică.

A făcut aproape un an de închisoare, iar autoritățile din Finlanda i-au acordat cetățenia la câțiva ani după, considerându-l absolvit de vină. ”Nu am legături cu PKK. Nu am avut niciodată. Eram doar un puști cu probleme care regretă ce a făcut și a plătit pentru asta. Mă tem că voi putea fi arestat în străinătate din ordinul lui Erdogan, pentru că nu cred că statul finlandez mă va extrăda. Nu are de ce”, afirmă Fatih.

Jurnalistul condamnat pentru o postare pe twitter

Ultimul pe listă nu e un terorist clasic. Bulent Keneș a fost redactorul șef al cotidianul Zaman, până în momentul închiderii acestuia, în 2016. Atunci a ales să plece în Suedia. E acuzat că lucrează pentru mișcarea Gulen, cea pe care Erdogan o consideră vinovată de încercarea de lovitură de stat din 2016. E vorba de o organizație care a fi condusă de un cleric, refugiat, din câte se pare, în SUA, pe care Erdogan îl consideră inamicul său numărul 1. Bulent însă, susține că nu are nicio legătură nici măcar cu această organizație.

Bulent Keneș

„Acuzațiile sunt false. Eu sunt un jurnalist independent, nu sunt afiliat niciunui partid politic”, spune el pentru presa din Stockholm. Trăiește în capitala Suediei de atunci. În Turcia a fost condamnat în 2015, înainte să plece, însă cu suspendare. Motivul: insultă la adresa președintelui Erdogan. Mai precis: a făcut o postare pe twitter în care spunea că mamei președintelui ar trebui să-i fie rușine de acesta.

Recep Erdogan a avertizat chiar și în ultimele zile că poate bloca în continuare afilierea celor două țări la Tratatul Nord-Atlantic. Suedia și Finlanda au semnat deja protocoalele care dau startul obținerii calității de membru al alianței.

Urmăriți Impact.ro și pe