O prezentatoare TV l-a făcut de rușine pe Lukașenko pentru că a mințit despre masacrul de la Bucha: „De ce te lași umilit?”

Cătălina Burghelea 13.04.2022, 14:03
O prezentatoare TV l-a făcut de rușine pe Lukașenko pentru că a mințit despre masacrul de la Bucha: „De ce te lași umilit?”

Președintele rus Vladimir Putin a numit, marți, 12 aprilie, uciderea în masă a civililor de la Bucha „falsă” și a lăudat războiul „nobil” al Rusiei împotriva Ucrainei, în timpul unei vizite în estul țării cu președintele belarus Alexandr Lukașenko. La rândul său, liderul Belarusului a susținut că măcelul din Bucha a fost „înscenat de britanici”. La auzirea acestor cuvinte, o prezentatoare TV a luat atitudine.

Alexandr Lukașenko a fost pus la zid de o jurnalistă

După ce soldații ruși s-au retras din Bucha, un oraș din regiunea Kiev, la începutul acestei luni, autoritățile ucrainene au descoperit drumuri mărginite de civili aparent legați și împușcați de la mică distanță, precum și gropi comune cu zeci de cadavre. Kremlinul a negat, în mod repetat, că ar fi responsabil, dar numeroase instituții de presă au arătat că este puțin probabil ca scenele să fi fost regizate de Ucraina.

„Când vine vorba de Bucha… este exact același fals ca în Siria”, a spus Putin, referindu-se la afirmațiile Rusiei din 2018 potrivit cărora utilizarea armelor chimice în războiul din Siria a fost organizată de agenți străini. Bucha a fost „o operațiune psihologică pusă în scenă de britanici”, a adăugat Lukașenko.

Afirmațiile liderului belarus despre masacrul de la Bucha au deranjat-o pe vedeta TV

Jurnalista ucraineancă Natalya Moseychuk l-a făcut de rușine pe Alexandr Lukașenko pentru încercările sale de a-i justifica pe rușii care au comis masacrul de la Bucha. Anterior, președintele belarus a spus că toate atrocitățile comise de ocupanți ar fi fost „operațiuni speciale ale Marii Britanii”. Prezentatoarea TV a răspuns minciunilor oficialului în emisiunea TSN.

Aceasta și-a amintit că a recitit recent memoriile unui veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial care a văzut ce făceau rușii. Armata Federației Ruse a violat femeile din Berlin. Ele zăceau chiar lângă drum, iar soldații le batjocoreau cu o cruzime ieșită din comun. Acum, aceeași situație s-a întâmplat și în Bucha, unde invadatorii au violat tinere, mame și femei în vârstă.

Dezastrul de la Bucha. Totul indică că civilii au fost vizați în mod intenționat

„De ce te lași umilit de Putin?”

Moseychuk a subliniat că Lukașenko a comentat masacrul de la Bucha, dar, de fapt, a încercat doar să justifice Rusia. Președintele Belarusului a afirmat că ororile care au avut loc în regiunea Kiev se presupune că sunt o „operațiune specială a Marii Britanii”, și nu crimele rușilor.

„Alexandr Grigorievici, știi, ești bărbat, ai doi fii. Știi perfect că nu este așa. De ce ești umilit așa? La urma urmei, el te umilește. De ce faci asta? Trebuie să spui adevărul. Măcar arată-ne o clipă că știi adevărul (…)”, i-a transmis jurnalista lui Alexandr Lukașenko, notează Unian.

Ce se știe despre crimele din regiunea Kiev

În dimineața zilei de 24 februarie, armata rusă a invadat Ucraina. Mai întâi, soldații lui Putin au bombardat bazele militare, apoi au atacat populația civilă, în special în Bucha. Orașul a fost sub control rusesc. La începutul lunii aprilie, s-a aflat că Bucha era din nou în mâinile ucrainenilor. Așa s-au descoperit gropi comune în oraș. Sute de oameni au murit, cadavrele celor uciși prezentau semne de moarte violentă. Pe marginea drumurilor zăceau trupurile femeilor împușcate, pe care adversarii nu au avut timp să le ardă în crematorii mobile.

Mai târziu, primarul orașului Bucha, Anatoly Fedoruk, a spus că numărul victimelor este de ordinul sutelor. Ocupanții au violat copii și adulți, iar armata găsește cadavrele oamenilor torturați. Un grup de femei și fete a fost ținut la subsolul unei case timp de 25 de zile. Nouă dintre ele sunt acum însărcinate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...